AK PARTİ iktidarının başarılı olduğu alanlardan birisi de sağlıktaki liberalleşmedir.

Hasta memnuniyetini ve 'kazan, kazan' sistemini esas alan bu yapının yeterince tartışıldığını söyleyemeyiz.

Kısa zamanda hasta ettiğimiz bu sistemi meslekten yeni Bakan Sn. Ahmet Demircan'ın önüne koymuş bulunuyoruz.

Sn. Demircan'ın, bildiğimiz yapısı ile mevcut sistemin alternatifini ortaya koyacaktır.

Sistemler tek başına işe yaramaz. Sistemle birlikte zihniyet değişimi de önemlidir.

Mevcut sistemin en önemli iki ayaklarından birisi Aile Hekimliği ise diğeri de Genel Sekreterliktir.

Aile Hekimliği, ilde bulunan Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı olduğu halde Kamu Hastaneleri Genel Sekterliği doğrudan Ankara'ya bağlıdır.

Yerel yönetimlerle ilişkisi olmayan Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği ile ilde bulunan diğer yöneticiler (valilik v.s.) arasında bazen yetki ve hizmet çelişkileri ya da çatışmaları meydana gelmektedir.

İllerde Aile Hekimliğinin ve Hıfzıssıhha'nın bağlı olduğu Halk Sağlığı Müdürlüğü ile sadece 112 Acilin koordinasyonuna bakan Sağlık Md ve ikinci- üçüncü basamak hast.bakan Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği varolup bunların birbirlerine karşı sorumlulukları yoktur.

Bu durum tam da 'sağlıkta üç başlılık' dedirten bir uygulama oluşturmaktadır.

Yerel yöneticilerin müdahil olamadığı bu üç başlılıktan sağlığımızın kurtulmasının gereğine inanıyoruz.

Hasta memnuniyetinin sağlanabilmesi, iş ve işlemlerin daha hızlı yürüyebilmesi için güçlendirilmiş Sağlık Müdürlüğü ile başhekimlik düşünülebilir. Arkasına siyasetçiyi almış bir hizmetliye söz geçiremeyen bir başhekimin yöneteceği bir hastanede hasta memnuniyetinin sağlanmasının zor hatta imkansız olacağını düşünüyoruz.

Görev ve performans tanımı ile yetkilendirilmiş yöneticilerle, hasta memnuniyetini gerçekleştirecek insan kaynağını bütünleştirecek bir sistem dileğiyle başaracağına inandığımız yeni Bakanımız Sn. Ahmet Demircan Beyi kutluyor, başarılar temenni ediyoruz.