Isparta'da Cumhurbaşkanı Coca-Cola'nın Türkiye'deki 10.fabrikasının açılışına katıldı. Anadolu Grubu'na ait 220 bin metrekare tahsisli alandaki yaklaşık 110 milyon dolarlık yatırım ve 300 kişiye istihdam sağlayacak olan bu fabrikanın sanal alemde veya popüler ismiyle sosyal medyada bulduğu karşılık, çok farklı oldu.

Özellikle şimdiye kadar Coca-Cola üzerinden yapılan protestolar ön plana çıkarılarak bolca eleştiri havalarda uçuştu.

Biz toplum olarak protestoyu da takdiri de çok fazla abartıyor ve suyunu çıkarıyoruz. Hiçbir tepkiyi normal ölçüler içinde gösterip aklıselim ile hareket edemiyoruz. Ürünü İsrail ile özdeşleştirip Filistin üzerinden tepki veriyoruz. Masum bir içeceği yerlere döküp güya intikam alıyoruz. Ama şunu bilmiyoruz ki, savunduğumuz ve her daim yardım ettiğimiz Filistin ve genelinde Arap alemi bizim hiç de yanımızda durup, bizim onlara verdiğimiz desteği bize göstermiyorlar.

Mesela Arap ülkeleri Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni hala tanımamaktadır. Azeri Türklerinin Ermenistan ile olan mücadelesinde Ermenilerden yana olmuşlardır. Ama ortak dini anlayıştan ötürü, biz hep onları destekliyoruz fakat onlardan aynı sıcak yaklaşımı bize göstermiyorlar.

İki ay kadar önce ABD Başkanı Trump, 50 kadar Arap ülkesiyle birlikte Amerika toplantıları düzenledi ve onlardan büyük miktarda silah siparişi aldı. Bu toplantıya biz Müslüman olduğumuz halde davetli olmadık. Müslüman olmamıza rağmen Araplar bizi kendilerine yakın görmüyorlar. İsrail'in Filistinlilere, Suriyelilere, Iraklılara ve İranlılara yaklaşımına ses çıkarmıyorlar veya çıkaramıyorlar. Oysa biz yaptıklarından dolayı İsrail'i daima protesto ediyoruz. Bunların hepsi külliyen yanlış işler! Şunu göz ardı etmememiz gerekir. Bizim ülke olarak bu firma üzerinden menfaatlerimiz ne oluyor? COCA-Cola Türkiye Başkanı Ahmet Burak'ın verdiği bilgiye göre, The Coca-Cola Company'nin dünyadaki 5 bölgesinden birini İstanbul'dan yöneten Ahmet Bozer'e Afrika'nın da bağlanmasıyla, Türkiye'den yönetilen ülke sayısının 90'ı aştığını söyledi. Ahmet Burak, söz konusu 90'ı aşkın ülkenin tüm Coca-Cola dünyası içindeki payının yüzde 15 olduğunu vurguladı. Bunlar arasında Türkiye'nin payının çok büyük olduğuna dikkat çeken Burak, "Coca-Cola Türkiye, dünyada 13'üncü sırada bulunuyor. Türkiye'de Coca-Cola'da çalışan her 1 kişi, 11 kişiye iş kapısı açıyor. Bu da Türkiye'de 33 bin kişinin doğrudan sayılabilecek şekilde Coca-Cola'dan ekmek yediğini gösteriyor" dedi.

Ahmet Burak, Coca-Cola'nın Türkiye'de açtığı iş kapılarına örnek olarak özel üretilen buzdolaplarını gösterdi. Burak, şöyle konuştu: "Coca-Cola satış noktalarına dağıttığımız soğutucuları Şenocak'tan alıyoruz. Biz bu işe başladığımızda Şenocak çok küçük çaplı bir şirketti. Şu anda Türkiye genelinde 300 bin satış noktasında, 350 bin soğutucumuz var. Bunların fiyatları 200 dolardan başlayıp 1000 dolara kadar çıkıyor. 350 bin buzdolabına yatırdığımız para 175 milyon doları buluyor."

İşte bizim için önemli olan noktanın bu olmasıdır. İstihdam alanlarının çok kısıtlı olduğu ülkemizde; protestodan önce düşünmemiz gereken hassas konu budur. Yoksa yere dökmekle yapılan protestoya insanlar sadece güler ve dalga geçer. Almayarak sessiz bir protesto gerçekleştirilebilir ve aslında bu daha etkili olur.