'Doğu Karadeniz Silah Projesi' kapsamında 1998 yılında Samsun Eski Sanayi Sitesi'nde kurulmuştu. İkiyüz bilemedin 300 m2 kapalı alana sahipti. Samsunlu müteşebbisler, biraraya gelerek kurmuşlardı. O zaman adı üretim hedefi olan 'Canik 55' tabanca modeli ile anılıyordu.

Derken Aral ailesinin yönetimde yer almasıyla birlikte şirket performansında, ürün çeşitliliği ve kalitede belirgin bir yükseliş süreci başlıyor ve başarılar art arda geliyor. Emniyet Genel Müdürlüğü'nün tabanca ihalesi ile başlayan, roketsan ve birçok savunma sanayi projeleri ile devam eden süreçte; tesis ve makine yatırımları, istihdam artışı peş peşe geliyordu.

Günümüzde Samsun Yurt Savunma Sanayi A.Ş. unvanı ile faaliyetine devam eden firma, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği'nin (TOBB) belirlediği 'Türkiye'nin En Hızlı Büyüyen 100 Firması' sıralamasında üç yıl üst üste yer alan tek savunma sanayi olmayı başarıyordu. Ülkemizde üretilerek ihraç edilen tabanca ihracatının yüzde yetmişini gerçekleştiren firma, Amerika Birleşik Devletleri'ne tabanca ihracatı yapan firmalar arasında sekizinci sıraya yükseldi.

Firma, ABD'de temmuz ayında düzenlenen 'Yılın Ateşli Silahlar Endüstrisi Takım Yarışması ve Ateşli Silah Endüstrisi Ödülleri' (AnnualFirearmsIndustry Team Challenge andFirearmsIndustryChoiceAwards ) programına katıldı. 98 üretici firmanın katıldığı programda üreticilerden son kullanıcılara, güvenlik memurlarından (asker/polis) satış temsilcilerine ve atıcılara kadar endüstrinin her kademesinden isimlerin oluşturduğu bağımsız jüri üyeleri tarafından yapılan değerlendirme sonucunda tabanca kategorisinde firmanın üretmekte olduğu Canik TP9SFx modeli '2017 Yılın Tabancası' (Hadgun of TheYear) ödülüne layık görüldü.

Samsun Yurt Savunma Sanayi A.Ş. firmamızın yarışmada geride bıraktığı firmalar arasında Almanya'dan ülkemize yapılan silah ithalatında adı sık sık gündeme gelen H&K, tabanca üretiminde küresel bilinirliği yüksek Glock , SigSauer ve Springfield gibi markalar yer aldı.

Yürekten, samimi olarak tebrik ediyorum Samsun Yurt Savunma Sanayi A.Ş. ekibini. Savunma Sanayi Üretiminde Samsun adını Türkiye adını Amerika'da telaffuz ettirip, birincilikle taçlandırdığı için.

Bu başarıdan dolayı Samsun'a yatırım yapma aşamasında altyapı, nitelikli iş gücü vb. bahaneleri sıralayarak topu taca atan iş dünyasına söylemim: istenilirse, gayret gösterilirse Samsun'da üretip ABD'de ödül alınabiliyormuş demek. Hem de hassasiyetlerin çok yüksek olduğu Savunma Sanayi Ürünlerinde.

Evet değerli okurlar, Samsun dünya şehri olma yolunda sadece düzenlediği organizasyonlar, sahip olduğu doğa ve kültür ile değil oluşturduğu küresel markalar ile emin adımlarla yoluna devam ediyor.

Sağlıcakla

Kadir GÜRKAN