Milli Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü, halk oyunları kurslarını yasakladı.

Müdürlüğün 'Halk Eğitim Merkezleri'ne gönderdiği yazıda, 'Halk Eğitimi Merkezleri'nde düzenlenen kurslar e-Yaygın Sistemi üzerinden izlenmekte, görülen aksaklıklar üzerine düzeltilmektedir. Bu kapsamda; son altı ay içerisinde 'Halk oyunları' alanında açılan kursların, kursiyer kayıtları ile kurs bitirme belgesi alan kursiyerler arasında büyük farkın olduğu anlaşılmıştır. Bu nedenle; halk oyunları kurs programlarının yeniden incelenmesi, ihtiyaç olması halinde tekrar güncellenmesi için 1.8.2017 tarihinden itibaren ikinci bir talimata kadar halk oyunları kurslarının açılması durdurulmuştur. Kursiyerlerin mağdur olmamaları için aktif olan kursların devam etmesi uygun görülmüştür' denildi.

Türkiye, kültürler mozaiği bir ülkedir. Farklı dönem, kimlik, yapı ve insanların yarattığı folklorik değerlerin geçmişten günümüze taşınmasında 'Halk Oyunları' önemli bir görev üstlenmektedir. Kostümlerinden ezgilerine, figürlerinden koreografisine kadar bu oyunlar, halkımızın kültür birikimini en güzel bir biçimde yansıtmaktadır.

Bu kurslar Halk Eğitim Merkezleri dışında düzenlenemezler.

Kursların ikinci bir emre kadar yasaklanması için yukarıda sunulan gerekçe inandırıcı olmaktan uzaktır. Kursa katılanlarla alınan belgelerin sayısının farklı olması, aslında hiç de önemli değildir. Çünkü her etkinlikte başlayanların bir bölümü sonradan o etkinliği çeşitli nedenlerle bırakabilir.

Konuyla ilgili açıklama yapan CHP Bursa Milletvekili ve Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Dr. Ceyhun İrgil, '…Milli ve yerli olmaya değer ve önem verdiğini söyleyen bir iktidarın her aldığı kararda olduğu gibi halk oyunlarını yasaklama kararı da bu ülkeye, bu topluma ve kültürel değerlerimize ihanettir!..Zeybekten, atabarından, horondan, misketten, çayda çıradan neden korkuyorsunuz? Yoksa tek derdiniz bir folklor oyununda; bir sevinçte, bir mutlulukta kadınla erkeği birarada görmeye katlanamıyor oluşunuz mu?' dedi.

Üç yıl önce Sis Dağı Yayla Şenliği'nde yaptığı konuşmada o dönem Samsun müftüsü olan Hayrettin Öztürk, 'Yanınızdaki kardeşiniz bile olsa kadınlı erkekli el ele tutuşup horon oynayamazsınız' diye fetva vermişti!

Sesi henüz duyulmuş ve maksat hasıl olmuş!..

Alpaslan ÇEPNİ