'Öğretmen ihmal edildiğinde o ülke intihar ediyor demektir.'Eistein

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu'nun yazılı soru önergesine verdiği yanıtta, bakanlığa bağlı resmi eğitim kurumlarında 912 bin 250 öğretmenin görev yaptığını ve ihtiyaç duyulan öğretmen sayısının ise 81 bin 1 olduğunu açıkladı.

Bu açıklamanın ardından MEB'e bağlı okullarda öğretmen ihtiyacını gidermek için büyükşehirlerin merkez ilçeleri de dahil pek çok ilde Milli Eğitim Müdürlükleri 'ücretli öğretmenlik' ilanı yayınladı.

Mülakatla 'sözleşmeli öğretmenlik' uygulamasının ardından, bu derece yaygın 'ücretli öğretmenlik' uygulaması eğitimin var olan sorunlarını azaltmak yerine daha da artıracak, niteliğin iyice düşmesine neden olacaktır! Çünkü, öğretmenlik gelip geçici bir iş değil, 'özel uzmanlık' gerektiren bir görevdir.

Geçici olarak atanan ücretli öğretmenlere ödenen para ders saati üzerinden yaklaşık on bir liradır. Günde altı saat ders veren bir ücretli öğretmenin eline aylık asgari ücret düzeyinde bir para geçer. Bu durumdaki kişilerden istenen verimi almak mümkün değildir.

Bugün dersler boş geçmesin diye uygulanan 'ücretli öğretmenlik' uygulaması, yanlış bir uygulamadır. Eğer ihtiyaç var ise işsiz on binlerce öğretmenimiz var. Onlar kadrolu ve iş güvenceli olarak atanmalı, bu arkadaşlarımız da asli işlerine dört elle sarılmalıdır.

Öte yandan pek çok deneyimli öğretmen ekonomik nedenlerle emekli olup özel okullara geçerken, devlet okullarındaki bazı öğretmenler de üç kuruş daha fazla kazanabilmek için bu okullarda kayıt dışı derslere girmektedir. Her iki durum da kamu okullarının niteliğini düşürmektedir.

Öğretmenlik, özveri gerektiren bir iştir. Ancak, yıllardır hem ekonomik hem sosyal yönden bu meslek iyice ayağa düşürülmüş, işsiz binlerce gencin yanında halen çalışan öğretmenlerin büyük bölümü (u)mutsuz ve isteksiz bir ruh hali içindedir.

Çalışırken ve emekliliğinde ekonomik ve sosyal sorunları çözülmüş; iş güvencesine sahip, kendisine güvenilen ve değer verilen bir eğitim ordusu ile geleceğe güvenle bakabiliriz.