Tek kutuplu dünya düzeninden çok kutuplu dünya düzenine geçebilme çabalarının yaşandığı günümüzde, dost ve müttefik görünen ülkelerin masa altından birbirlerini tekmelediklerini açıkça görebiliyoruz. Bu tekmeleme hamlelerinde silah endüstrisi, finans sektörü öne çıksa da ana omurgada teknolojinin yer aldığını hepimiz biliyoruz.

Teknolojinin ve teknoloji yoğun üretimin ülkemizin kalkınması ve sürdürülebilir bir ekonomiye sahip olabilmesi için vazgeçilmez bir öneme sahip olduğunu '1 Kg. domates ihracat değeri ortalama 1 USD; 1 Kg. tekstil ürününün ihracat değeri 4,3 USD; mutfak robotunun 100 USD; akıllı telefonların ihracat değeri 2 bin USD' verileri net bir şekilde ortaya koyuyor.

Bugün size Dr. Ercan Varlıbaşve VSY Biotechnology hakkında bahsetmek istiyorum.

Biyoloji, biyoteknoloji ve medikal sistemlere ortaokul yıllarında ilgisi olan Dr. Varlıbaş, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni bitirdikten sonra ihtisasını göz branşında tamamlayarak kısa bir süre göz doktoru olarak çalışır. Daha sonra ticaret hayatına atılarak VSY Biotechnology'nin temellerini atar. Teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek katarakt ameliyatlarında kullanılan 'Göz İçi Lens' üretimine karar verilir ve 2009 yılında İstanbul'da üretime başlanır. ArGe ve inovasyona önem veren ve içselleştiren firma yakın ve uzak mesafenin gözlüksüz görülebilmesini sağlayan 'AcrivaUD Reviolmultifokal göz içi lensi' ni üretir ve TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD tarafından 2010 yılında düzenlenen 9. Teknoloji Ödülleri'nde Büyük Teknoloji Ödülü'nü alır. Avrupa, Güney Amerika ve Asya Pasific'te 23 ülkeye göz içi lens ihracatı başlar. Tuzla'ya ikinci fabrika kurulurken Almanya'dan fabrika satın alması yapılır. Tuzla'da göz ameliyatlarında kullanılan viskoelastik madde olan sodyum hyalüronat üretilmeye başlanır.

VSY Biotechnology 2012 yılında Market Scope verilerine göre katarakt alanında bölgesinde birinci, dünyada ise 15'inci şirket olur.2014 yılında Market Scope'un dünyayı etkileyen uluslararası göz biyoteknolojisi şirketleri sıralamasında 13. sıraya yerleşir , Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanan ArGe Merkezi kurulur.

VSY Biotechnology 2015 yılında lens teknolojisinde dünyada bir ilki gerçekleştirerek; trifokalite (üç fokus) ve 'Artırılmış Fokus Derinliği' (Enhanced Depth of Focus-EDOF) teknolojilerinin aynı optikte birleştirilmesi sayesinde elde edilen uzak, orta ve yakın tüm mesafelerde kesintisiz sürekli görüş sağlayan göz içi lensi AcrivaUD ReviolTri-ED'i üretir. Tüm dünyada ilgi ile karşılanan ürün sayesinde VSY Biotechnology ihracatını bir önceki yıla göre %167 artırır.

VSY Biotechnology, viskoelastik üretim projesini geliştirerek kemik ve eklemlerde kireçlenmeye karşı etkili olan, insan vücudu ile tamamen uyumlu viskoelastik üretimini gerçekleştirerek Dünyada yalnızca birkaç firma tarafından üretilebilen sodiumhyalüronat içeren intraartüküler enjeksiyon 'Reviscon' un ürün gamına katar ve bünyesinde Ortopedi, Fizik Tedavi & Rehabilitasyon Departmanı'nı kurar.

2016 yılında çalışmalar meyvesini verir TÜBİTAK, TTGV ve TÜSİAD'Teknoloji Ödülü' , 'European Business Awards'ın 'The ELITE Award' etabında 'Yılın Büyüme Stratejisi Kategorisi'nin Türkiye Şampiyonu , TİM ve Ekonomi Bakanlı'ğı tarafından düzenlenen 'İnovaLİG 2016 Ödülleri' , TOBB ve TEPAV işbirliğiyle hazırlanan 2012-2015 satış geliri artış hızına göre en hızlı büyüyen 100 şirket çalışmasında ilk 100 firma arasına girer.

Günümüzde VSY Biotechnology; faaliyet ve üretim alanlarını genişletip, ihracat oranlarını yükselterek, dünya sıralamasında alanında ilk 10 şirket arasına girerek 55 ülkeye ihracat yapmakta , ArGe Merkezinde 30'dan fazla proje üzerinde çalışmalarını sürdürmektedir.

Dr. Ercan Varlıbaş ve ekibini tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyorum.

Ancak hatırlatmak istiyorum ki VSY Biotechnology ülkemizin ihracat değeri 675 bin USD ile en yüksek ürünü olan AcrivaUDReviolTri-ED göz içi lenslerini üretiyor.

Alkışlıyor, örneklerin çoğalmasını temenni ediyorum.