Şehitliklerin yapımı, bakımı, temizliği ve korunması kimin görevi diye sormuyorum. Elbette bu görev, hepimizin ortak görevidir. Ama şunu biliyorum ki, bu görev yasayla resmi bir kuruma verilmiştir. Yasa bu konuda hiçbir şekilde kimseye boşluk bırakmamıştır. Eğer bir boşluk varsa, Samsun Büyükşehir Belediyesi görevlileri bunu doldurmalıdır. Bu geçiş aşamasında yaşanan bazı aksaklık ve acemiliklerin olması doğal karşılanabilir mi bilmiyorum. Yaklaşık bir yıl öncesine kadar bu görevin Türk Silahlı Kuvvetleri'nde olduğunu biliyorum. Özel günlerde olsa da şehitliklerin askeri personel tarafından özenle temizliğinin yapıldığını, eskiyen , solan ve yıpranan Türk bayraklarının tespit edilerek mutlaka değiştirildiğini biliyorum. Samsun Asri Mezarlık Şehitliği'nde çoğu kez buna tanık oldum. Bu yapılanı o zaman biz şehit yakınları elbette takdirle karşıladık. Bu görevi hakkıyla yerine getirenlere de teşekkür ettik.

18 Mart Şehitleri Anma Günü'nde, dini bayramlarda, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Cumhuriyet Bayramı gibi bayramlarda şehitliklerdeki şehit mezarlarını süsleyen Türk bayrakları, mutlaka kontrol edilirdi. Şehit mezarlarındaki solmuş ve yıpranmış Türk bayrakları kesinlikle değiştirilirdi. En son 17 Mart 2017'de Samsun Asri Mezarlık şehitliğindeki şehit mezarlarındaki solan ve yıpranan bayraklar yenisiyle değiştirildi. Sonrasında Ramazan ve Kurban bayramlarında bu değişim yapılmadığı gibi 30 Ağustos Zafer Bayramı öncesinde ne askeri ne sivil görevliler Samsun Asri Mezarlık şehitliğinde solmuş bayrakları değiştirmedi. Oysaki ,bundan önceki yıllarda bu kontrol ve değişim askeri görevliler tarafından mutlaka yapılırdı.Samsun Asri Mezarlıktaki şehitlikteki şehit mezarlarında solan bayraklar neden değiştirilmedi bilmiyorum. Ne askeri ne de sivil görevliler bu konuda bir girişimde bulunmadı. Samsun Asri Mezarlıktaki şehitlik Garnizon şehitliği (Garnizon ve Polis Şehitliği Kıranköy Mezarlık yerleşkesi içerisindedir.) olmamakla birlikte en çok asker ve polis şehidimizin birlikte yattığı karma bir şehitliktir. Özel günler dışında temizliğini ve çiçeklendirilmesini belediye görevlilerine rica minnet yaptırdığımız ,Samsun'daki en kalabalık şehitlik Asri Mezarlık'taki şehitliktir. Bu şehitlikteki şehit mezarlarının hepsinin başında bir Türk Bayrağı dalgalanmaktadır. Şehit

mezarlarında dalgalanan Türk bayraklarının bazıları güneşten solmuş ve gerçek rengini kaybetmiştir.Şehit mezarlarındaki solmuş olan Türk bayraklarının değiştirilmesi gerekmektedir ama bu defa bu değişim maalesef yapılmamıştır. Şehitlikte solan bayraklar neden değiştirilmedi? Bir şehit yakını olarak ister istemez bunu soruyorum. Başkaları bundan hiç rahatsız olmayabilir ama ben bu durumdan son derece rahatsızım. Şehitliklerimiz konusunda daha özenli olmamız gerekmez mi? Şehit mezarlarına solmuş yıpranmış Türk Bayrağı'nı yakıştıramıyorum. Çünkü burası imkansız bir yer değil. Gerçek renginde yıpranmamış ve solmamış Türk bayraklarını şehit mezarlarında dalgalandırmak hepimiz için bir vefa borcudur. Bu asla unutulmamalı ve ihmal edilmemelidir.

Ne Samsun'daki şehitlikteki şehit mezarlarındaki ne de başka bir yerdeki şehit mezarlarındaki Türk bayraklarının solmuş ve yıpranmış olarak dalgalanmaya devam etmesi doğru değildir. Bir şehit yakını olarak şehitliklerin ve şehit mezarlarının bakımı ,korunması ve temizliği konusunda herkesin ayrımsız daha özenli olmasını istiyorum. Umarım şehit yakını kimliğimizle bunu istemeye hakkımız vardır.