Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçişi ifade eden TEOG, Sayın Cumhurbaşkanımızın müdahalesiyle bir anda kalkıvermiştir.

Herkes sistem için ' böyle bir şey olur mu?' demeye fırsat bulamadan Milli Eğitim Bakanımız , 'kaldırılmıştır' fetvasını ilan edivermiştir.

TEOG gerçekten masum bir geçiş sistemi mi? Hayır, aksine pek de masum bir sistem değildi.

Ancak günahları ve sevapları tartışılmadan TEOG'un kaldırılması ve yerine getirilecek sistemin belirsiz olması, eğitim camiasında şok etkisi yapmıştır.

TEOG'un en büyük günahlarından birisi seviye okulları meydana getirerek en iyilerini biraraya toplaması ve çalışma alışkanlığı kazanamamış çocukları dışlaması olmuştur.

Bir başka ifade ile en iyileri bir yerde, çalışma alışkanlığı kazanamamış çocukları da başka bir yerde yani okullarda toplamasıdır.

Bunun en önemli sonuçlarının başında çocukların servislere mahkum edilmesidir.

BU ARADA ÖĞRENCİLERİN İÇİNDEKİ ZEKİ VE BAŞARILILARIN DA İHMAL EDİLMEMESİNİN GEREĞİNE VE ZARURETİNE İNANDIĞIMIZI DA BELİRTMEK İSTİYORUZ.

Türkiye'de belirlenecek standart nüfusa göre(100-150 bin olabilir) açılacak Fen Liseleri merkezi sınavla öğrenci alınmalı ve geride kalan çocuklar adrese dayalı liselere öğrenimlerine devam etmelidir. Zira merkezi sınavla öğrenci alınmazsa zeki ve fakir çocukların bu okullara gitme şansı ortadan kalkmış olur.

Böyle bir uygulama, çocuklarımızı servislere mahkum olmaktan kurtaracaktır. Velilerin yanında çocuklarımız ve trafik de rahatlamış olacak, uzak yerlere gidip- gelmeden doğan riskler ortadan kalkmış olacaktır.

Ayrıca her gün en azından iki saatleri servislerde geçen çocuklarımız kendi sosyal gelişimlerine ve ders çalışmalarına zaman ayırabileceklerdir.

Liseye devam eden çocuklarımız kalabalık ve yoğun bir ders programlarıyla karşı karşıyadırlar.

Liseye devam eden bir öğrencimiz sekiz(8) saat ders, bir saat öğle arası ve iki saat de servisi(sabah- akşam) hesaplarsak çocuğun (8+1+2) on bir(11) saati dışarıda geçmektedir.

Şimdi yetkililere soralım: Bu çocuk sosyal etkinlik yapamayınca sosyal gelişimini ve ders çalışma alışkanlığını nasıl tamamlayacaktır? Evet, görüldüğü gibi sistem zemzemle yıkanmamıştır. Dileğimiz odur ki, gelen gideni aratmaz inşallah. Selam ve sevgi ile…