Karadeniz; deniz mavisinin yeşille kucaklaştığı bölge.
Ülkemizin güzelliklerine hayran kalmamak elde değil.
Geçtiğimiz hafta Ordu ilimizin yaylalarındaydık.
Tatilde yüksek rakımlara çıkınca, bedenen ve ruhen dinlendiren alanları görebiliyoruz.
Ülkemizin bu cömertliğine karşı yöremizin güzelliklerden biraz bihaberiz galiba. Bir gerçek de bu güzelliklere uzaktan gelenler daha fazla ulaşmak istiyor nedense.
Karadeniz'in yaylalarına gerçekten doyum olmuyor, onlardan birisi de Turnalık yaylası.
Doğal güzellikleriyle zengin Ordu'nun Turnalık yaylasına sahilden bir saatte ulaşabiliyorsunuz. Genelde sis, duman ve çisesi bol yaylaya çıkışta, açık havayı yakalayıp manzarayı seyrederek tırmanmak hakikaten keyif verici.
Dağlar, tepeler, köyler, yaylalar ve ulaşılması zor zirveleri kuş uçumu görebiliyorsunuz.
Tabi ki tek koşul havanın açık olması şartıyla.
Tırmanışı doyurucu hale getirmek istiyorsanız, kendinize geniş bir vakit ayırmalısınız.
Çambaşı Kayak Tesisleri'nin tamamen açılmasıyla daha çok ziyaretçi çekecek Turnalık yaylası yerleşim olarak dağların üzerinde bir düzlüğe kurulmuş. Geniş bir alana yerleşime açık olan yayla, çevredeki irili ufaklı komşu yaylaların merkezi konumunda.
Her gittiğimde yeni yerlerini keşfettiğim burada hedefim Gerce Şelalesi idi. Resimlerine internette ulaşabileceğiniz, merakımı artıran şelale adını Gerce obasından alıyor. Turnalık yayla yol ayrımındaki sekiz kilometre tabelasına aldanıp rehavete kapılmayalım. Yollarının orman yolu, birçok aracın geçmekte zorlanacağı zemine sahip olduğunu düşünürsek rehbersiz gidilmesi sıkıntı açabilir, ormanların içinde kaybolma riskiniz dahi olabilir.
Gerce obasına kadar düzgün yolun bitiminde çetin etap başlıyor. Devasa çam ağaçlarıyla kaplı vadiye ilk kez gidiyorsanız bir macera yaşadığınızı hissedebilirsiniz. Güneşin kısıtlı, hatta dik olduğu saatlerde vadiye yansıdığını düşünürseniz doğanın vahşi, bir o kadar da gizemli ve güzel olduğunu söyleyebiliriz.
İnsanların ulaşımdan kaynaklanan pek de rağbet etmeyeceğini düşündüğüm vadiye indiğimizde Offroad Ordu Kulübü araçları ve bir kısım yöre insanının bizden önce o manzarayla bütünleştiklerine tanık olduk. Birkaç yüz metre yaya yürüyerek şelaleye ulaştığımızda gördüğümüz manzara ise doyumsuzdu.
Yüksek kayalardan akan su düştüğü yerde geniş bir göl oluşturmuş. İnanılmaz derecede soğuk bir su ve soğuk gölde birde kulaç atmak herkesin harcı değil. Ne pahasına olursa olsun ben kulaç attım ama gereksiz cesaret gösterisinde bulunmamak gerekir diye düşünüyorum.
Yüksek bir seviyeden düşen su sesiyle mükemmel denecek görsellikler adeta birbirini tamamlamış. Bölgedeki en büyük eksiklik ise yollardaki alt yapının yetersizliği. Böylesine bakir yerlerin yolları biraz ıslah edilerek insanların rahatça şelaleye inebilmesi elzem bir durum.
Bölgede insanı mest eden benzer yerler çok, ancak insanlar en fazla ulaşım konusunda inanılmaz zorluklar çekiyorlar. Kuş ve su seslerinin zenginliğindeki derin vadi bu olumsuzlukların önlenmesiyle geniş kesimlerce keşfedileceği aşikar.