İki faktörlü kimlik doğrulama ve önemi

İki faktörlü kimlik doğrulama nedir?

Parolalarla beraber sizin sahip olduğunuz bir şeyden de (örn. Telefon) ekstra doğrulama talep eden kimlik doğrulama türüne iki faktörlü kimlik doğrulama denmektedir. Bunun en büyük örneği, bazı ATM'lerde kartınızı takıp parolanızı yazmanıza rağmen bazı işlemleri yaparken telefonunuza gelen onay kodunu yazmanızın istenmesi.

Neden önemlidir?

Şirketlerin hacklendiği ve parolaların sıkça çalındığı bu zamanda, çalınan parola ve kullanıcı bilgilerinin internet ortamında alınıp satıldığını görmekteyiz.

Bu bilgileri satın alanlar, çalıntı kullanıcı bilgilerini sıkça kullanılan alışveriş ve sosyal medya sitelerinde deniyorlar. Eğer kredi kartınızın da kayıtlı olduğu bir hesabınıza erişim sağlarlarsa, sonuçları yıkıcı olabiliyor.

İşte bu noktada devreye iki faktörlü kimlik doğrulama giriyor.

Sosyal medya ve alışveriş siteleri gibi kritik ve kişisel bilgilerinizi içeren sitelerde kullanacağınız bu özellik, kullanıcı bilgilerinizin başkaları tarafından bilinse de hesabınıza girişi neredeyse imkansız hale getiriyor.

Kullanıcı bilgilerinizi girdikten sonra telefonunuza gelen onay kodunu da girdiğiniz bu doğrulama yönteminde, saldırganlar sizin parolanızı bilse de telefonunuza sahip olmadıkları için hesabınıza erişemiyorlar.

Kişisel bilgilerinizin güvenliğini sağlamlaştırmak adına bu yöntemi destekleyen her platformda kullanmanızı öneririm.