Dün bir kurs açılışına ve bir sergiye katıldım. Önce sergiden bahsedeceğim, sonra da kurs açılışından ve o kursun mimarı ve banisi bir adamdan. Ufak tefek bir adam, belki de bir şeyler yapma, ama iyi bir şeyler yapma hırsı yiyip bitirdiğinden öyle ufak tefek kalmış. Belki de derunu zahirinden büyük olduğu için derununa nüfuz edemeyen gözlere zahiri ufak tefek gözüküyor; bilemem.
Sergiyi Atatürkçü Düşünce Deneği Samsun Şubesi düzenlemişti. Derneğin İlkadım Halk Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürüttükleri resim kursunda yapılan çalışmalar Piazza AVM'de sergilendi. Türkçe dostu, hayır dostu tarifte yetersiz kalır, sevdalısı Ali Çömezoğlu, Piazza demekte zorlanıyor. Zorlanması dilinin dönmemesinden değil Türk diyarında Türkçenin dışlanmasından. Dili dönüyor da gönlü almıyor. Acısını içine atmaktan ve Türkçenin ortak dostlarına yakınmaktan başka yapacağı bir şey yok.
Samsun Vali Yardımcısı Hakan Kubalı ve D. Işık Özkefeli tarafından açılan Selma Ergün atölyesi resim sergisi 29 Ekim'e kadar açık kalacak.
O UFAK TEFEK ADAM
Niyeyse zaman zaman 'adam' kelimesini hakaret olarak algılarız, kimimiz -aksine yargı içtihatlarına rağmen- dava bile açarız. Hem 'adam gibi adam' ya da son zamanların moda ifadesiyle 'adamın dibi' diyeceğiz sevdiğimiz birini överken hem de biri bize 'adam' deyince dava açacağız. Hem 'adamlığın kitabını yazmaktan' bahsedeceğiz hem kızdığımıza 'adam mısın sende' diyerek adamlığı yücelteceğiz hem de işimize gelmeyince itiraz edeceğiz. Yok böyle bir şey, ben o dostumdan 'adam' diye bahsedeceğim.
O ufak tefek adam Samsun Lokantacılar Tatlıcılar Pastacılar Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı İsmail Balcı. İki yıldır 'MEGEM/Mesleki Eğitim Mutfağımdan Geçiyor' adı altında bir 'İnsan Kaynakları Geliştirilme Projesi' uyguluyor. Proje Avrupa Birliği destekli ve ödüllü; yerli ortağı ise İlkadım Belediyesi. Büyükşehir Belediyesi'nin, Samsun Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği Başkanı Hacı Eyüb Güler'in ve Samsun Valiliği'nin destekleri var. Projenin resmiyette olmayan ama her işin içinde ve her sorunun çözülmesinde yer alan bir isim daha var; o da Adalet ve Kalkınma Partisi Samsun Milletvekili Fuat Köktaş.
Kursta geçen yıl seksen civarında genç, altı aylık çok ciddi bir eğitimden geçti. Şu anda onlardan altmışa yakını sektörde işbaşı yapmış durumda. Bu yıl yüz yirmi genç kurs görecek.
Dün bu kursun ikinci yılının ya da başka bir ifadeyle ikinci döneminin başlaması sebebiyle, tören düzenlenmişti. Kentin değişik makam ve meslek sahipleri, farklı siyasi görüşlerin temsilcileri oradaydı. İsmail Balcı'nın siyasi geçmişi, fikri ve ideolojik kökeni malum, ancak kaynaştırıcı ve kapsayıcı tavrı her kesimden ve her görüşten insanın açılış törenine katılımını sağlamıştı. Umarım ve dilerim ki bu kaynaştırıcı ve kapsayıcı sivil toplum örgütü anlayışı yaygınlaşır.
Bu arada Türk milletinin Cumhuriyet Bayramı haftasını yürekten kutluyorum.