Okullar başladığında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın talimatıyla önce TEOG kalktı, ardından da üniversiteye giriş sınav sistemi değişti. Üniversiteye giriş sistemi aşağı yukarı tartışmalı da olsa şekilleniyor; ama liselere giriş sistemi ile ilgili henüz bir netlik yok.

Çocuklar, veliler ve öğretmenler yeni sistemle ilgili en çok 'Sınav kalktı deniyor ama yerine ne gelecek? diye merak ediyorlar.

Yeni yerleştirme sisteminde farklı yöntemler konuşuluyor. Bütün öğrencilerin değil, belli oranda öğrencinin gireceği sınav dışında öğrencilerin çevrelerindeki, okullara yerleştirileceği söyleniyor.

Çocuklar,'Adrese dayalı yerleştirme yapılacaksa ders çalışmayı bırakalım mı?'diye sorarken kimileri bırakmış bile.

Uzmanlar, 'Milli Eğitim Bakanlığı'nın belirleyeceği okullara sınavla öğrenci alınma ihtimali yüksek, ayrıca bu okullar için not ortalamaları kullanılabilir, meslek liselerine ve herhangi bir ön koşulu olmayan okullara başvuru sırası veya not ortalamasına göre öğrenci alınabilir. Ön şartı olan okullar bunları açıklayıp kriterlerine uygun öğrencileri seçebilir. Sakın çalışmayı bırakmayın.' diye uyarıyorlar.

Sanat ve spor liseleri de daha önceki yıllarda olduğu gibi yetenek sınavı ile öğrenci almaya devam edeceklerdir.

Asıl sorun öğrencilerin öğrenmeye dayalı, yetenek ve ilgi alanlarında gelişmelerini hedefleyen bir eğitim sistemi yerine, sınava endeksli, ezberci, eleyici bir sistemin sonucu bu yaşananlar.

Çocuklarımıza böylesine bir travmayı yaşatmaya; onların geleceklerini böylesine yazboz uygulamalarla karatmaya, bu yaşta kaygı içinde büyümelerine neden olmaya kimsenin hakkı yok. Yazık!

Bu belirsizlik, bir an önce giderilmelidir.