Aliya İzzetbegoviç, 21. y.yılın eşiğinde Avrupa'nın ortasında 15. y.yılda İspanya'da yaşanmış Müslüman soykırımının Avrupa'nın ortasında tekrarlanmaması için mücadele vermiş Müslüman entelektüel, düşünür, eylem adamı, siyasetçi ve özgürlük savaşçısı bir devlet adamıdır.

Merhum Aliya'nın her yer ve zamanda öne çıkan en önemli özelliklerinin başında temel ilkeleri ile düşünce disiplininden taviz vermemesi ve bu ilkeleri doğrultusunda düşünmesi, konuşması, maddi ve manevi değer inşa ediciliği ve eylemlerini gerçekleştirmesidir.

Bu nedenledir ki, günümüz Müslüman siyasetçilerinin, entelektüellerinin, akademisyenlerinin ve gençlerimizin Aliya İzzetbegoviç'i tanımalarının gereğine inanıyoruz.

Günümüzde inanç, değer, düşünce ve eylem birliğini inşa edemeyen siyaset yobazlarımızın, yazar hokkabazlarımızın, akademisyen bukalemunlarımızın, entelektüelizmi keçi sakalında ve saçlarında bulanlarımızın merhum Aliya'dan alacağı dersler vardır.

O Yugoslavya hapishanelerinde çile çekerken, dışarıda polis takibinde mücadele verirken, Avrupa'nın ortasında savunma hakkı alındığı halde Avrupa'ya karşı yaşama direnci gösterirken bile düşmanlarına karşı şiddetli ve adil, Müslümanlara karşı ise şefkatli ve merhametli idi.

Türkiye'de Müslüman gençlerin benimsedikleri sistem ile o sistemlerine muhalif niteliğindeki referansları neler olduğunu bilen kaç gencimiz vardır?

Türkiye'de ya da İslam coğrafyasında yaşayan Müslümanlar, ülkelerine egemen olan yabancı silah ve sermaye hakkında ne kadar yeterli bilgiye sahip bulunmaktadır?

O genç yaşta yayımlamış olduğu İslami Deklarasyon, Yugoslav mahkemelerinde hesabını verirken ümmet adına vermiş olmanın huzurunu yaşamıştır.

O günün şartlarında devrim niteliğindeki bu deklarasyonun ana fikrini şöyle ifade etmiştir ki, bu zamanda bile güncelliğini korumaktadır:

'Müslüman kitlelerin hayallerini ve tasarımlarını ancak İslamın yeniden canlandırabileceği ve onları bir kez daha kendi tarihlerinin aktif katılımcıları olmaya muktedir kılabileceği idi.'

İşte İslam dünyasının ve Türkiyeli Müslümanların en büyük sorunu bu değil midir?

Bilmediğimiz bir tarihin katılımcıları nasıl olabiliriz ki?

Merhum Aliya, bu ve benzeri çözümleri için kıymetlidir. Bunun için tanıyalım diyoruz. Yani okuyalım istiyoruz.

Selam ve sevgi ile…