'Öğretmen yalvarmaz, öğretmen boyun eğmez,

öğretmen el açmaz, öğretmen ders verir...'Fakir Baykurt

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Eğitim ve kültürde arzu ettiğimiz ilerlemeyi kaydedemedik."demiş, sınavların kaldırılmasını ve ders kitaplarının düzeltilmesini istemişti. Bunun üzerine MEB,TEOG'un kaldırıldığını duyurmuş,ancak,yerine ne koyacağını henüz belirleyememiş ve hatalı iki yüzü aşkın ders kitabının toplatılmasına karar vermiştir.

Sadece bunlar bile bakanlığın başarısızlığını ortaya koymaya, her şeyi yüzüne gözüne bulaştırdığını göstermeye yeter de artar bile!

Eğitim politikalarındaki sığlık, müfredat tartışmaları ve son dönemdeki uygulamalarla bu alanda büyük bir 'keşmekeş' yaşanmaktadır.

Tam da bu durumda, bakanlık, faturayı öğretmenlere kesmek ve onların 'kapıkulu'olmasının önünü açacak bir uygulamayı devreye sokarak 'bir taşla iki kuş vurmak' istiyor.

MEB, Samsun dahil 12 ilde 'öğretmenlerin performansı' ile ilgili başlatılan çalışmayla,'eğitimin kalitesini artırmak ve eğitim politikalarına yön verebilmek' amacıyla 'öğretmenlerle ilgili durum değerlendirilmesi yapılmasının amaçlandığını' açıklasa da muradının bu olmadığı herkesçe biliniyor.

Öğrencilerin, velilerin, öğretmenlerin ve yöneticilerin,haklarında yapacakları 'performans değerlendirmesine göre' bundan böyle öğretmenler ödül ve terfi alacaklar; yönetici olacaklar, yurtdışında görevlendirilecekler(miş)!..

Öğretmenler,elbette öğrenci ve velileri tarafından değerlendirilmekten yüksünmezler; fakat,bunun sonuçları üzerinden öğretmenleri sınıflandıracak MEB,önce kendi performansını, politikalarının tutarlılığı ve güvenilirliğini sorgula(t)malıdır !..

Türkiye'de öğretmenlere duyulan güven, eğitim sistemine duyulan güvenin üzerindedir. UNESCO Küresel Eğitim İzleme Raporu'na göre, öğretmenlere duyulan güven 10 üzerinden yaklaşık 6.5 iken eğitim sistemine duyulan güven yaklaşık 4.5'tir.

Sevgili öğrenciler,sayın veliler, hiç düşündünüz mü:Eğitimi yazboz tahtasına çevirenler,TEOG konurken/kaldırılırken ve sistemi içinden çıkılmaz hale dönüştürürken size sormayanlar,birdenbire sizin görüşlerinizi neden merak etmişlerdir?!

Öğretmenlerinizin iş güvencesiz çalışmasının ve eğitimde özelleştirmenin önünü açacak bu uygulamayı size onaylatmak istiyorlar; bunun aracı olmayın, öğretmenlerinize sahip çıkın…

Öğretmenlik, onurlu bir meslektir. Bütün itibarsızlaştırma çabalarına rağmen, öğretmenler mesleklerinin onuruna sahip çıkmaya devam edeceklerdir…