Özdeş parçaları istenilen ölçü tamlığı sınırları içerisinde ve en kısa zamanda üreten, malzeme sarfiyatı ve insan gücünün asgari düzeyde tutulmasına yardımcı olan ve takım tezgahları ile çalışabilen donanıma kalıp denir. Bu donanımı tasarlayarak üreten ve çalıştırabilen kişiye de kalıpçı denir.

Kalıp; bir ülkenin sanayileşebilmesi, kalkınabilmesive refahını artırabilmesi konusunda orjinde yer almaktadır.

Anlaşılacağı üzere kalıp ve kalıpçılık sanayileşme ve kalkınma hedefleri olan ülkeler için vazgeçilmez bir konudur.

Bu kadar ön bilgiden sonra konumuza geçelim değerli okurlar.

Samsun'da geçtiğimiz günlerde üniversite-meslek odası ve sanayi işbirliği ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı destekleri doğrultusunda kalıp ve kalıpçılık sektörüne yönelik KATEM projesi gerçekleştirildi. Ben de temsil ettiğim kurum adına projede yer aldım. Proje doğrultusunda belirlenmiş teknik kriterlere sahip 60 gencimiz kalıp tasarımı, kalıp üretimi ve tekniği konusunda eğitim aldı, stajları yaptırıldı ve kalıp konusunda ülkemizde öne çıkmış olan yurt içi firmalara düzenlenen teknik geziler ile donanımları artırıldı.

Proje akışı gereği, sürecin sonlarında, kalıp ve kalıpçılık sektörüne yönelik bir panel düzenlendi Samsun'da. Konuşmacılar arasında; ülkemizde sanayi, ekonomi dediğimizde ilk aklımıza gelen Dünya Gazetesi'nin köşe yazarlarından Dr.Rüştü Bozkurt ve kalıp sektörüne gönül veren, küresel ölçekte kalıp tasarım ve üretimleriyle bizi gururlandıran meslektaşım Mak.Yük.Müh. Oğuz Bozkurt Çimir vardı.

Yaklaşık 3,5 saat süren ve ara verilmeyen panelde; dinleyicilerin salondan ayrılmaması ve yoğun ilgi göstermesi kalıp ve kalıpçılık sektörünün öneminin kavranabilmesi açısından güzel bir gelişmeydi.

'Günümüz dünyasında hızlı model geçişleri, sürekli yenilikçi ürün arayışları ve amansız rekabet kalıp ve kalıpçılık sektörünü zirveye taşıyor. Ülkemizin genel ihracat ürünlerinin ortalama kg fiyatının yaklaşık 1,5 $ mertebelerinde olduğunu biliyoruz. Peki ihraç ürünü kalıplarımızın ortalama kg fiyatının yaklaşık 100 $ olduğunu biliyor muyuz ?..Kalıp ve kalıpçılık sektörümüzün ciddi anlamda nitelikli ara teknik personele ve ihtisaslaşmış mühendislere ihtiyacı var. Kalıp ve kalıpçılık sektörümüzün ülkemizin kalkınması, sanayileşmesi noktasında öncelikli ele alınıp strateji, vizyon ve destek mekanizmalarının küresel gerçekler doğrultusunda yenilenmesine ihtiyaç var. Kalıp ve kalıpçılık sektörümüzün gelişebilmesi için nitelikli çelik ve diğer hammaddelerde dışa olan bağımlılığın azaltılması gerekiyor. Kalıpçılık sektörünün ülkemizde biran önce envanterinin oluşturulması gerekiyor. Endüstri 4.0 birçok sektörde olduğu gibi kalıpçılık sektöründe de yenilikleri (!) beraberinde getirecek. Kalıpçılık sektörü bir ülkenin kalkınma göstergesi…' panel esnasında konuşmacılardan not alabildiğim konu başlıkları. Söylediklerine, paylaştıklarına içten katılıyor ve destekliyorum.

Evet değerli okurlar, Endüstri4.0 ve/veya 4.Sanayi Devrimi bize riskleri getirdiği gibi fırsatları da getiriyor. Okumamızı iyi yapar, strateji ve yol haritamızı objektif olarak hazırlayabilirsek, neden olmasın?

İstersek yapabiliriz.

Sağlıcakla