Türkiye'de Milli Eğitimimizin ihmal ettiği konulardan biri de Türk İslam Sanatı ile Türk İslam medeniyetidir.

Mustafa Kemal'in, 'Sanattan mahrum bir milletin hayat damarları kesilmiştir' sözünü her yere yazdık ve astık ama gereğini yapmadık.

Türk İslam sanatları ile Türk İslam medeniyetinden gereğince söz etmeyen ve yapmayan Milli Eğitimden doğan boşluk, Refah Partili belediyeler ve ondan sonra da yer yer AK PARTİLİ belediyelerle doldurulmaya çalışılmıştır.

Bize göre birçok belediye hizmetlerinden önce bu ve buna benzer çalışmalar gelmektedir.

Milletin değerleriyle yoğrulmuş sanat ve medeniyet anlayışından mahrum kişiler, değil belediye başkanı, hiçbir alanda yönetici yapılmamalıdır. Çünkü misyonu ve onu ilerilere taşıyacak vizyonu yok demektir. Neyi, nasıl yapacağını bilmeyenler toplumu herhangi bir yere taşımaları mümkün olmaz.

Sanat merkezleri bir anlamda misyon ve vizyon inşa merkezleridir.

Nitekim İlkadım Belediyesi'nin 12 Kasım 2017 Pazar günü hizmete açtığı Türk İslam Sanatları Merkezi'nin açılış töreninde konuşma yapan Belediye Başkanı Sayın Erdoğan Tok, Yazar Sayın Yusuf Kaplan, ReisülHattatin Sayın Hasan Çelebi ve Samsun Milletvekili Sayın Fuat Köktaş bu ortak noktaya vurgu yapmışlardır.

Yetkililerin ifadesine göre merkezde Hüsnihat, Ebru, Tezhip, Kaligrafi ve Ney gibi eğitimler verilecektir.

İl dışından hattat Seyit Ahmet BursalI, Ebrucu Fatih Yesil, BasneyzenSadrettinÖzcimi, Müzehhip Muammer Çelik ve Kaligraf Bünyamin Kınacı gelmektedir.

Ayrıca Osmanlıca, Arapça gibi dil eğitimleri yanında tefsir, mesnevi ve edebiyat okumaları gibi programlar düzenlenecektir.

Bir sanat kütüphanesine de sahip olacak merkezde; alanında icazetli hocalarla sanat eğitimi gerçekleştirilecektir.

Bu ve buna benzer sanatlarla ilgili çalışmalar daha önceleri kısmen Halk Eğitimi müdürlükleri bünyesinde yapılmaktaydı.

Bu tür sanatların bağımsız mekanlarda ve ' TÜRK İSLAM SANATLARI MERKEZİ' serlevhasının altında icra edilmelerinin en önemli psikolojik sonuçlarının başında böyle sanatların varlığını canlandırması ve varlıklarının şuur altında yerleşmesidir. Ayrıca merkezin açıldığı tarihi mekanların ihyasının ve dönüştürülmesinin de anlamlı buluyoruz. Emeği geçenlere teşekkür borçluyuz. Selam ve sevgi ile…