Dünya düzleşti artık değerli okurlar.

Berlin duvarının yıkılması, Windows ve Fiber Optik kablolarla birbirine bağlanan dünya coğrafyası, dünyanın hızla düzleşmesine zemin hazırladı.

Günümüzde bir hastanın muayene ve kontrolleri bir ülkede yapılırken eş zamanlı olarak tanıları başka bir ülkede yapılmakta, hastanın tedavi süreçleri hızlandırılmakta. Süreç maliyetleri ve zaman odaklı bu gelişmeler, dünyanın düzleşmesinin sağladığı imkanlar.

Bu düzleşme beraberinde teknolojide hızlı bir gelişimi de beraberinde getirdi. Artık teknolojideki gelişimi takip edebilmek, özümseyebilmek ayrı bir uzmanlık alanı olarak karşımıza çıkabilmekte.

Çok yakında yapay zeka, robotik ve karanlık fabrikalar sıradan bir obje olarak hayatımızda yerini alacak.

Yaygın bir gazetemizin yaptığı röportajda Vestel Elektronik üretim tesislerindeki değişimi takip edebilme fırsatı buldum. Şu an insanlar ve robotlar, birlikte üretimde çalışıyor. İkinci fazda sadece robotlar ve karanlık fabrika hedefleri var.

Bilim kurgu gibi algıladığımız teknolojideki bu gelişim, çok hızlı bir şekilde hayatımıza giriyor, girmeye de devam edecek.

Teknolojideki bu gelişim beraberinde, üretimin var olan gücünü elinden alarak 'Tasarımı' en ön sıraya oturtuyor ve sürecin algoritmasını yeniden yazıyor.

Artık algoritmanın en kritik ve olmaz ise olmazı 'Tasarım' .

Tasarım; üretilmek istenen bir ürün veya hizmetin yazılı/dijital ortama aktarılarak sürecin bütününü içerisine alan bir alan.

'Orta Gelir Tuzağı'ndan çıkabilmek, sürdürülebilir bir gelişimi yakalayabilmek için katma değeri yüksek ürünler üretebilme mecburiyetimizin göbeğinde 'Tasarım' yer almaktadır.

Bu bağlamda, Eskişehir Sanayi Odası tarafından kurulan Anadolu Teknoloji Araştırma Parkı (ATAP) A.Ş projesini çok yerinde buluyorum.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve Avrupa Birliği tarafından desteklenecek proje ile hayata geçirilecek Eskişehir Tasarım ve İnovasyon Merkezi, raylı sistemler, havacılık, seramik, beyaz eşya, otomotiv, makine-metal sektörlerinin gelişimine katkı koyacak.

Mekanik, elektronik, seramik malzeme tasarımı, tasarımın test edilmesi ve modellenmesi, prototip imalatı, eğitim ve danışmanlık hizmetlerini sunabilecek yapı son yıllarda tasarıma yönelik en ciddi projelerden bir tanesi olma yolunda.

Tasarımın önemini kavrayabilmemiz temennimle.

Sağlıcakla