Ölümün ne zaman, nasıl geleceğini kimse bilemez. Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği'ni Ayla filmi ile tanıdık. Savaşın orta yerinde bıraktığın annesiz ve babasız küçük bir kızı bulmak için o kadar uzun yıllar bekleyeceksin ki, hiç umudun tükenmeyecek. Ama sonunda ona kavuşacak, onunla kucaklaşacaksın. Önemli olan ona kavuşmak ve şu yalan dünyadan o yetim ve öksüz Koreli kız çocuğunun manevi babası olarak gözü açık gitmemektir. Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği vefatından önce bunu başardı. Birkaç gün önce sonsuzluğa uğurladığımız Kore Gazisi Süleyman Astsubay umuyorum şimdi huzur içinde uyuyor.

Bizim askerimiz gerçekten merhametlidir. Savaş ortamında bile sadece cesareti ile değil, aynı zamanda merhameti ve şefkati ile de destan yazmıştır. Türkiye'den Kore'ye savaşmaya giden askerlerimiz binlerce kilometre yolu karadan ve denizden uzun bir yolculukla tamamlamıştır. Her savaşa katılan askerin çok özel bir hikayesi vardır. O hikaye gerçektir. Bazen o kadar gerçektir ki, o hikaye hepimizi etkiler ve çok duygusallaştırır…

Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği ile Koreli küçük kız Ayla'nın hikayesi de o hikayelerden birisidir. Astsubay Süleyman Dilbirliği ailesini Kore savaşında kaybeden 5 yaşındaki kimsesiz Eunja Kim'i Kore'de savaşın tam ortasında sahiplenmiş, 15 ay boyunca kendi çocuğu gibi bakmış, ona Ayla adını vermiştir. Süleyman Astsubay Ayla'ya çok bağlanmıştır. Ayla'yı adeta kendi çocuğu gibi sahiplenmiştir. Doğrusunu söylemek gerekirse Süleyman Astsubay Ayla'ya gerçek babası gibi davranmıştır. Süleyman Astsubay Kore'de kaldığı 15 ay boyunca Ayla'ya büyük bir güç ve kuvvet olmuştur. Acı ve tatlı anılarla 15 ayın sonunda Astsubay Süleyman Dilbirliği için dönüş yolu görünmüştür. Manevi babaysan da küçük kızını geride bırakmak istemezsin. Ama şartlar çetinse çaresizlik insanı teslim alır. İlk fırsatta gelmeyi düşünerek hareket edersin ama sonrası uzun yıllar karanlık kalır. Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği'nin yaşadığı hikaye işte böyle bir hikayedir.

Kore savaşından 60 yıl sonra Ayla ile kavuşan Astsubay Süleyman Dilbirliği'nin hikayesi mutlu sonla biten çok duygusal ama gerçek bir hikayedir. 60 yıl sonra kızı ile buluşan babanın hikayesi anlatılırken duygu seline kapılmamak imkansız. Şurası unutulmamalıdır ki, Türk askeri ayak bastığı her yere yanında merhametini ve şefkatini de götürmüştür. Türk askeri dendiği zaman aklınıza Kore Gazisi Süleyman Dilbirliği gelsin. O güzel asker, o merhametli asker unutulmasın. Savaş meydanlarında şehitler veriliyor, bazen kollar bacaklar kopuyor, gözler kör oluyor. Ama Türk askeri her şeye rağmen savaş ortamında bile insan olduğunu unutmuyor. Türk askerinin bu tür öyküleri bitmez.

Ölümün ne zaman ve nasıl geleceğini Kore Gazisi Süleyman Astsubay da bilmiyordu. İstanbul'da Sağlık Bilimleri Üniversitesi Haydarpaşa Numune Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin yoğun bakım ünitesinde bir süredir tedavi gören 92 yaşındaki Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği 7 Aralık 2017'de yaşama gözlerini yumdu. Vefatından bir gün sonrada eşi Nimet Dilbirliği vefat etti. Kore Gazisi Astsubay Süleyman Dilbirliği ve 65 yıllık hayat arkadaşı ile birlikte İstanbul'da Karacaahmet Mezarlığı'nda sonsuzluğa uğurlandı. Süleyman Dilbirliği'nin Kore'deki manevi kızı Eunja Kim (Ayla) yetişemediği için cenaze törenine katılamadı. Güle güle Kore Gazisi Süleyman Astsubayım. Koca yürekli güzel Astsubayım. Sen başta Türk milletinin olmak üzere Türk Silahlı Kuvvetleri'nin yüz akı ve gururusun. Gazi astsubayım ruhun şad, mekanın cennet olsun.