Yüzümüzü görmek için aynaya bakarız. İçinde bulunduğumuz toplumun yüzünü ise, televizyon ve gazetelerde görmekteyiz. Allah'ım biz ne hale geldik. 409 kadın, 2017 yılında eşleri, ayrılmış eşleri veya beraber yaşadığı erkekler tarafından öldürülmüş. Onlarca çocuk, eşinden intikam almak için babaları tarafından öldürülmüştür. Bunlar hangi kitabın hangi sayfasında yazmaktadır. Ayrıca, insandan başka bir yaratık olan bu katiller, cinayetleri işlemek için nereden veya kimden yetki almaktadırlar. Ayrı yaşadığı eşinden intikam almak için, çocuklarını öldürmek, nasıl bir anlayış bunu anlamak, akıl ve izanın dışında kalan bir husustur. Ayrıca bir hususu burada zikretmek isterim ki, bayan çok kötü olabilir; ondan ayrılırsın olur, biter. Hangi suç onun ölümüne ferman çıkarmak için gerekçe olabilir, ayrıca kendi, kendine öldürmek için nasıl vazife çıkarabilirsin? Bunu anlamak mümkün değildir.

Bunun yanında, çocuk yaştaki kızlara veya erkeklere cinsel tacizlerin giderek çoğaldığını görüyoruz. Açıkça ifade etmek gerekir ise, bu şahısların akılları başlarında olmadığına göre, herhalde başka yerlerdedir. Kimi ilgililer ve din adamlarının, böyle tacizleri mazur gösterecek şekildeki beyanlarını da anlamak mümkün değildir. Erken olsun veya kız olsun, bir kimseye tecavüz, bana göre onu öldürmekle eşdeğerdir. ABD'nin birçok eyaletinde, küçük yaşta olanlar dahil, reşit olanlara bile rızasız cinsel taciz ölüm cezası ile cezalandırılmaktadır. İslam dininde, Allah'a şirk koşmaktan sonra, cinsel taciz ve adam öldürmek en büyük günahlar arasındadır. İslam dininin ortaya koyduğu, dini vecibeler ritüellerin mutlak olarak yapılması gereken hususlar meyanındadır. Yalnız, bunun yanında gerçek bir Müslümanın, Müslüman olarak yaşaması için yapması gereken hususlar üzerinde durulmamaktadır. Diğer insanlara saygı göstermek, hak üzere olmak, hak yememek, yetim hakkı yememek, çalmamak, devlete ait her şeyde dürüst olmak ve devletin malını götürmemek, yani doğru insan olmak; dini farizalar derecesinde önemlidir. Bir taraftan Hz. Ömer'in adaletini örnek göstereceksin ve diğer taraftan devleti sömürecek ve çalacaksın, bunun nasıl bir gerekçesi olabilir.

Alacak verecek meselesinden veya trafikte yol vermedi diye insanları kurşun yağmuruna tutmak ne demektir. Uyuşturucu şebekeleri kurmak ve bunun ticaretini yapmanın gayesini anlayamıyorum. Polisin bütün gayretine rağmen, bitip tükenmek bilmeyen bir uyuşturucu trafiği içindeyiz. Her gün, onlarca gencin nasıl kurban edildiğini görmek, bizlere çok acı vermektedir. Uyuşturucu kullanımı giderek artmaktadır, buna karşı önlemler alınmalıdır.

Aynaya akseden yüzümüze baktığımız zaman, manzaranın hiç de iç açıcı olmadığı görülecektir. Bana göre, içinde bulunduğumu cemiyet, halkımız bir kanibalizm'i yaşıyor. Yani, topluluğumuz kendi kendini yemektedir. İşin diğer bir tarafı ise, gönden, güne bu olayların giderek arttığıdır. Müslümanlığın ve Türk'ün kendine has olan ananeleri, karakteri nerede kaldı bilmiyorum. Çoğu zaman, davranışlarımdan dolayı 'enayi olmakla' taltif mi ediliyorum yoksa kınanıyor muyum? Bunun cidden bilemiyorum. 'Dürüstlüğün enayilik olduğunu çok geç öğrendim, fakat yine de dürüstlükten vaz geçemedim'. Yine de şunu açıklıkla söyleyebilirim ki, bu ülke hala enayi denilen insanların sırtlarında yıkılmadan kalmaktadır. Bu kötü dururumdan ancak, aileden başlayarak, ortaya konulacak bir eğitimle kurtulabiliriz. Asla, kötülük, cinayet ve taciz dünyaya hükümran olmamış ve olamayacaktır. Saygılarımla.