Tarihimizle hesaplaşma sevdasındakileri ya da tarihin derinliklerinde kendi çarpık ideolojilerine destek arayan ve bu uğurda tarihi çarpıtmaktan bile çekinmeyenleri bir kenara koyarsak, gerçek okuyucular için artık tarihimizle ilgili oldukça bol kitap var. Sadece yakın tarihimiz değil umumi Türk tarih de bütün evleri ve geçtiği tüm coğrafyalar itibariyle araştırılıyor, kitaplaştırılıyor ve yayınlanıyor.

Sarıkamış kısa bir süre önce konuşuldu, Ege hep konuşuluyor, yakında mübadele anlaşmasının yıldönümü dolayısıyla Batı Trakya gündeme gelecek. Bunları siyasetçilerden değil de tarihçilerden okumak ve öğrenmek isteyenler için birkaç kitaptan bahsedeceğim.

Murat Bardakçı'nın İş Bankası Kültür yayınlarından çıkan 'Yıkılış ve Kuruluş/ Osmanlı İmparatorluğu'nun çöküş ve Türkiye Cumhuriyeti'nin kuruluş belgeleri' erbabı için mutlaka alınması gereken bir kitap. Titiz bir çalışma, harika bir baskı ve oldukça yüksek bir fiyat. Onun için meraklısına değil erbabına haber veriyorum.

İlber Ortaylı Hoca'nın Kronik yayınlarından çıkan 'Gazi Mustafa Kemal ATATÜRK' kitabını ise herkese öneriyorum. Prof. Dr. İlber Ortaylı sanki yazmamış, üniversitede öğrencilerine ders anlatmış da o anlatılar kitaplaştırılmış gibi son derece rahat bir üslubu var kitabın ve çok kolay okunuyor, çok kolay anlaşılıyor. İlber Hoca, Osmanlı ile Cumhuriyet'e müthiş bir objektiflikle yaklaşıyor ve her ikisine de aynı duyarlılıkla sahip çıkıyor; mutlaka okunması gereken bir kitap.

Konu Sarıkamış olunca Enver Paşa'dan bahsetmemek olmaz. Türk tarihinin bu en çok bilinmesi ve anlaşılması gereken ama ya hiç anlaşılmayan ya da yalan, yanlış ve hatta nefretlerle olduğundan çok farklı anlatılan Paşa'sını bir de Nevzat Köseoğlu'nun kaleminden okumak gerek. Ötüken Yayınevi tarafından neşredilen 'Şehit Enver Paşa' oldukça hacimli ama oldukça da dolu bir kitap. Yakın tarihimizin, etkileri hala devam eden olaylarını ve bu efsane ismini merak edenler için tavsiye olunur.

Balkanlar ve Balkan Harbi konusunda iki kitaptan bahsedeceğim; ikisi de oldukça önemli ve üstelik diğerlerine göre oldukça da ince, daha kısa sürede okunacak kitaplar. Birisi Mustafa Çalık'ın redaktörlüğünde hazırlanmış 'Bir Asır Sonra Balkan Savaşları/ Utanç Verici Bir Hezimetin Muhasebesi' diğeri ise Yahya Kemal Taştan'ın yazdığı 'Balkan Savaşları ve Türk Milliyetçiliğinin Doğuşu.'

'Bir Asır Sonra Balkan Savaşları' Bedir Neşriyat yayını. Kitapta tarihimizin bu 'bu utanç verici mağlubiyeti ve en büyük felaketi' on bir uzman tarafından değişik yönleriyle inceleniyor. Hepsi birbirinden önemli yazılar ve hala geçerliliğini koruyan tespitler arasında bir de Tatar Türk'ü Fatih Kerimi'nin 'İstanbul Mektupları' var. O makalede gördüm Fatih Kerimi adını ve hemen aldım 'İstanbul Mektupları'nı. O mektuplardaki tespitlerle günümüz gerçeklerinin nasıl örtüştüğünü ve de yüzyıl sonra bile bir şeylerin değişmediğini görmek insanı üzse de okunması gereken bir kitap.

Yahya Kemal Taştan'ın kitabı üzerinde fazla bir şeyler yazmaya gerek yok. Adı her şeyi ortaya koyuyor. Nasıl Anadolu bizim Asya'daki anavatanımızsa Balkanlar da bizim Avrupa'daki anavatanımızdı. Biz Balkanlarda toprak değil vatan kaybettik. O kaybedişin ideolojik kökenlerini ve o ideolojilerin gelişmesini, kendi topraklarında kendi tebaası tarafından vurulan bizlere bunun etkleriini anlamak için de söz konusu kitap önemli bir kaynak.

Ve Suriye'deki çatışmalar, kurulmakta, kurdurulmakta olan Büyük Kürdistan gerçeği ve bunun gerisindeki İsrail faktörünü anlamak için de bir kitap: 'Orta İsrail Veya Kürdistan/ YAHUDİ KÜRTLER/Habil'in Kayıp Çocukları.' Karakutu Yayını bu küçük hacimli ama son derece önemli kitap Ortadoğu gerçeğini anlamak isteyen herkese lazım. Mossad'ın Baba Barzani ile ta 1950'li yıllara dayanan işbirliğinden İsrail Dışişleri için hazırlanan raporlara ve o raporların günümüzdeki gerçekleşmesine dair merak edilen tüm konular bu kitapta var. Bize düşen sadece okumak ve biraz da düşünmek!