Tıbbi Cihaz Dünya Pazarı 400 Milyar USD Dolarını aşmış durumda. Pazarın yarısı ABD, yüzde 12'si Japonya, yüzde 11'i Almanya, yüzde 6'sı Fransa, yüzde 6'sı Çin, yüzde 4'ü İngiltere ve diğer ülkelerden oluşuyor. Türkiye'nin Pazar payı yaklaşık yüzde 1.

Yüzde 95'i KOBİ işletmeleri olan yaklaşık 26.000 tıbbi teknoloji şirketi Avrupa'da pazara yönelik tasarım ve üretim yapıyor. ABD'de 6.500 tıbbi cihaz firması faaliyet gösterirken bunların yüzde 80'ni KOBİ ölçekli firmalardan oluşuyor.

Dünya pazarı olan 400 Milyar USD'lik pazarın yüzde 89'unu 30 adet tıbbi cihaz firması kendi arasında paylaşıyor.

Dünyada öne çıkan ilk beş tıbbi cihaz firması;

Johnson&Johnson Medical Devices&Diagnostic (ABD, 25,1 Milyar USD)

Medtronic (ABD, 20,3 Milyar USD)

General Electric Healtcare (ABD, 17,6 Milyar USD)

Fresenius Medical Care (Almanya, 16,7 Milyar USD)

Sıemens Sector Healtcare (Almanya, 13,8 Milyar USD) oluşmaktadır.

Ülkemizde tıbbi cihaz pazarı ise yaklaşık olarak 3 Milyar USD'dir. Yerli tıbbi cihaz üreticilerimiz ürettikleri ürünlerin sadece yüzde 40'ını iç pazara verebilirken yüzde 60'nı ihraç edebilmektedir.

Dünya ve ülke tıbbi cihaz pazarından bu bilgileri paylaştıktan sonra 45 firma ile ülkemizin Medikal Kümelenme Üssü konumuna gelmiş, Medikal İhtisas Organize Sanayi Bölgesi ve Tıbbi Cihaz Endüstri Meslek Lisesi ile sektöre yönelik ciddi farkındalık yaratmış Samsun'a dönelim.

Tıbbi cihaz imalatı konusunda ülkemizdeki öncü firmalardan Aygün A.Ş. firmasından bahsetmek istiyorum. 1988 Yılında tıbbi cihaz üretimine başlayarak yurt içi yurt dışı pazara yönelik ürünler üreten firma gelinen süreç içerisinde içerisinden iki firma çıkarmış.

Firmalardan bir tanesi emek yoğun üretimi yapılan cerrahi el aletlerine yönelmiş diğeri ise teknoloji yoğun, katma değeri yüksek tıbbi cihazlar üretimini hedeflemiş.

Teknoloji yoğun, katma değeri yüksek ürünlere yönelen Aygün A.Ş.; cerrahi motor sistemleri, sterilizasyon konteyner ve donanımları, cerrahi aydınlatma sistemleri, tek kullanımlık tıbbi ürünlerin üretimine yoğunlaşmış.

Hali hazırda 95 ülkeye ihracat gerçekleştiren firmanın ağırlık verdiği ülkeler arasında AB ülkeleri, ABD, Çin ve Avustralya.

Firma optik, yazılım, elektronik ve kimya dallarında yüksek teknolojiyi kullanarak sektöre yönelik ürünler/çözümler üretebilme arayışında.

2011 Yılında stratejik ayrılma kararı öncesi firmanın ürettiği ürünlerin kg fiyatları ortalama olarak 300$/kg iken günümüzde 1.000$/kg fiyatlarına ulaşmış durumda. Firma önceliklerini nitelikli teknik personel, Ar-Ge ve Teknolojiye yatırım yapmak olarak benimsemiş.

Ürettiği ürünler ile dünya pazarında örnek gösterilen firmanın ürettiği beyin cerrahi motorunun devir hızı 90.000 dev/dk iken en yakın ABD'li rakip firmanın ürettiği motorun devir hızı 70.000 dev/dk. Bu teknolojik üstünlük cihazı kullanan tıp doktoruna birçok açıdan operasyon esnasında kolaylık sağlıyor ve tercih nedeni oluyor. Sektörde istihdam sayısı, ihracat tutarları ile öne çıkan firmanın kanımca en üstün olduğu tarafı 30'un üstünde almış olduğu patent sayısı.

İhracat yapanların sıkça kullandığı 'Çin'e ihracat yapabilmek, kutuplara buzdolabı satmaktır' söylemine rağmen Çin'e düzenli ihracat yapabilen firmamızı tebrik ediyorum.

Firmanın başlıca beklentileri genişlemeye müsait, altyapısı yapılmış sanayi parsellerinin oluşturulması, nitelikli teknik personel yetiştirilmesine ağırlık verilmesi ve küresel firmalar ile yaşanmakta olan yurt içi haksız rekabette yerli ve milli üreticilerden yana çözümler üretilmesi.

Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında, ülkemizin bekası, huzur ve mutluluğumuz için görev yapan güvenlik mensuplarımızın ayağına taş değmesin diyor, saygılar sunuyorum.

Sağlıcakla