Zorlu şartlara rağmen ilçede görev yapan haberci arkadaşlar paylaşana kadar ben dahil pek çok kişinin dikkatini çekmemişti aslında.

Rakam da dehşet verici, verilen cevaplar da.

Detayı öğrendiklerinde dehşet kelimesini abartı olarak gören olur mu, bilmiyorum.

Lakin Bafra'da bir ayda 9 intihar vakası olduğunu söylesem?

Ya da;

'Bafra'da ne eksik' konulu sokak röportajında verilen 8 cevaptan ikisinin 'İnsanlık' olduğunu belirtsem,

Hala aynı fikirde kalmayacaklarını düşünüyorum.

Bir ay içinde 9 intihar olayının yaşanması Türkiye ortalamasının çok üstünde ve oldukça vahim.

Vahim, çünkü intihar basit anlamıyla bir çaresizlik ve boşluk sonucu.

Vahim çünkü insana verilen en değerli hediye olan yaşamaktan vazgeçişin türlü sebepleri var ve bu uzman araştırmasından hayli uzak. Şimdilik.

Alaattin Aktaş 24 Ekim'de Dünya gazetesindeki köşesinde Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu'nun haber bültenine atıfla Türkiye'de 5 milyon 339 bin gencin boşlukta olduğunu yazdı.

Diğer deyişle, 5,3 milyon genç örgün/yaygın eğitimde veya istihdamda değil. Boşluktaki gençlerin %72'sini kadınlar, %28'ini ise erkekler oluşturuyor.

Acaba 5,3 milyon gencin tümü iş bulamadığı, okuma olanağı elde edemediği için mi 'boşluktaki genç' tanımına giriyor.

Bu soruya evet yanıtı vermek pek doğru olmaz. Bizde iş beğenmeme durumu giderek belirginleşiyor, küçük sanayici eleman bulamıyor. Bu sıkıntı giderek büyüyor. Bir de işsizlik maaşı konusu fazla istismar ediliyor.

Bu verileri Bafra'ya entegre etmek çok kolay değil.

İş alanı konusunda bütün çabayı Bafra Belediyesine ve kısmen Ticaret Odasına yükleyen, diğer oluşumların 'Biz ne yapabiliriz ki' yüzeyselliğinde olduğu bir yerleşim yerinin eşittiri bundan fazlası olamaz.

Halkı eğitmek, alternatif çabalar içine sevk etmek yaşama tutunma sebepleri sağlamakla yükümlü kurumların mesai doldurmaktan öteye geçme zorunlulukları var.

Evet her iki veri,bir çığlık.

Kulak kesilesi,dert edinilesi bir çığlık.

Gemisini yüzdüren kaptan veya mumun kendi dibini ışıtmasına alkış tutulduğu sürece, 'Bafra'da ne eksik' sorusuna gençlerimizin vereceği cevap 'İnsanlık'tan başka bir şey olmayacak.

Geçmişte düşüncesi, mali konumu, siyasi sempatisi ne olursa olsun tüm yaşayanların birbirini sevdiği, değer verdiği nostaljisine hiç girmiyorum bile.

Biliyorum ki;

O insanlık eskidendi,

Çok eskiden…