Her ne kadar demokrasimiz tıkır tıkır işliyor diye sağda solda caka satıyorsak da dışardan dinleyenler, davulun sesini hiç de hoş bulmuyor olacaklar ki, bizi 'özgür olmayan ülkeler' arasına aldılar!..

Freedom House (Özgürlük Evi) adlı düşünce kuruluşu, 2018 Dünyada Özgürlükler Raporu'nda Türkiye'yi ilk kez özgür olmayan ülkeler kategorisine aldı. Son 10 yılda en çok notu düşen ülke Türkiye oldu. Değerlendirilen 195 ülkeden, bizim de içinde yer aldığımız 49'u 'özgür değil' kategorisinde bulunuyor...

Daha önce 'kısmen özgür' idik; onu da çok gördük kendimize, 'özgür olmayan' ülkeler arasına katıldık!

Yöneticilerin, giderek daha kötüleşen yerel ve bölgesel güvenlik ortamında devlet ve toplum üzerinde kişisel kontrol dayatmak için uğraştığı,15 Temmuz darbe girişiminden sonra muhalif olarak algıladığı kişilere karşı baskıcı uygulamaları genişletilip yoğunlaştırdığı, bu durumun Türk vatandaşları üzerinde vahim sonuçlar yarattığı belirtilen 'Rapor'un Türkiye ile ilgili bölümünde 'Demokrasi krizde' başlığı atıldı.

Değerlendirmede, Türkiye'nin 'özgür değil' kategorisine düşürülmesinin nedenleri; gücü cumhurbaşkanlığında toplayan referandum, seçilmiş belediye başkanlarının hükümet tarafından atananlarla toplu olarak değiştirilmesi, insan hakları aktivistleri ve diğer 'devlet düşmanı' olarak nitelenen kişilere yönelik keyfi kovuşturmalar, devlet memurlarına yönelik devam eden temizlik operasyonları olarak belirtildi.

Ülkemizle ilgili benzer değerlendirmeler dışarıda sürekli yapılıyor…

İnsan Hakları İzleme Örgütü DE(HRW) hazırladığı raporun Türkiye bölümünde, 'Ülkede demokratik sistemin temel özelliklerinin yok edildiği; AB'nin, mülteciler Avrupa'ya akın etmesin diye, Erdoğan'ın yaptıklarını izlemekle yetindiği ve göz yumduğu' vurgulandı.

OHAL kaldırılsın; düşünceleri nedeniyle tutuklananlar, serbest bırakılsın diyenler, bu tehlikeleri gördükleri için o çağrıyı yapıyorlar!..