Hayır demek çok basit bir reddediş gibi görülebilir. Ancak gerçekte birine hayır demek bu kadar kolay bir durum değildir. Hem özel yaşantımızda hem iş hayatımızda, sosyal alanlarımızda hayır kelimesini kullanma istememize rağmen o anın şartlarından dolayı ne yazık ki hayır demek yerine durmu kabullenmeyi tercih ettiğimiz zamanlar olmuştur. Bu durumlarda hayır demenin bizlere yaratacağı etkileri göz önünde bulundurarak, o an ne diyeceğimizi bilmeyerek ya da ifade edemeyerek eveti yani kolay gibi görünen ancak en zor yolu seçtiğimiz zamanlar olmuştur. Buradaki en büyük yanılgı diğer insanların istekleri ve arzularını geriçevirmenin, olumsuz yanıt vermenin aslında onu reddetmek olmadığını düşünememektir. Diğerlerinin isteklerine istemeyerek evet demek aslında öncelikle kendi kendimizi reddetmemize neden olmaktadır. Bu süreç ,insanın kendine karşı inancını zedeleyen en büyük güçlerden biridir. Elbette ki birlikte bir yaşam sürdüğümüz insanların beklentilerini ve isteklerini göz ardı etmek ya da önemsememek hoş bir durum değildir. Gerekli alanlarda evet demek karşı tarafı ve s-bizi mutlu edecek bir durum olabilir. Ancak, sırf karşı tarafı kırmamak adına istemediğimiz bir çok duruma hayır diyememek bizi daha büyük sorunlara gebe bırakabilir. Bunlardan en önemlisi ise kendimizi aşan sorumluluklar altına girerek, kendimizi büyük bir baskı altında hissetmemize neden olabilir. Bu durumlarla karşılaşmamak adına yapabileceğimiz en güzel şey ''HAYIR'' demeyi öğrenmektir. Peki nasıl?

Öncelikle şu bilinmelidir; küçücük bir hayır hem bizi hem karşımızdaki insanı zor durumlara düşmekten kurtaracaktır. Gereksiz sorumluluklar her zaman için insanları zora sokacak durumlar yaratır. Birine evet derken sonrası düşünülmelidir. Gereksiz evetlerin toplamı bir noktadan sonra kendimize karşı öz saygımızı yitirmemize neden olabilir. Bununla birlikte diğer insanlara ciddi bir öfke geliştirmemize ve doğal olarak kişiler arası ilşkilerimizin bozulmasına zemin hazırlar. Bu sebeple kişiler arası ilişkilerimizin hayır demekle değil yapamayacağımız işlerin altına girmekle bozulacağını unutmamak gerekir. Hayır derken dikkat edilmesi gereken şeylerden biri vücud dilimizdir. Elbette kimseyi kırmak istemeyiz bunun için hayır derken en önemli şey sözel olmayan ifadelerimizin yumuşak ve anlamlı olmasıdır. Unutulmamalı ki sözel olumsuzlukları en iyi tolere eden şey vücud dilidir. Herkesle iyi olmak, herkesi mutlu etmek ve bunun sonucunda herkes tarafından sevilebilmenin yolu asla herşeye 'evet' demek değildir. Hayır demek bencillik değil kendini bilmektir. Hayır diyerek konuyu kesmek yerine, karşı tarafa çözüm önerileri sunmak hem size hem kaşınızda sizden yardım bekleyen kişiye iyi gelecektir. Bu sayede karşınızdaki kişi önemsendiğini hissedecektir.

Eğer sizlerde ''hayır'' demekte zorlanıyorsanız, bu durumun gelişmesi için beklemek yerine hemen küçük pratiklerle başlabilirsiniz. Sabırla pratik yapar ve durumun sonuçlarını daha net değerlendirebilirseniz zaman içerisinde daha kolay 'hayır' diyebildiğinizi görebilirsiniz. Önemli olan her şeye 'hayır' demek değil bizim için daha önemli ve öncelikli olan durumlar için hayatımızda yer açmaktır. Bunu yapabildiğimizde hem kendimize hem de diğer insanlara daha faydalı olduğumuzu gördüğümüzde hayır demenin gücünü keşfedeceğiz.