Okumak insanın en önemli ihtiyacıdır. Okuma sayesinde insan kendini geliştirir. Yeni yeni dünyalara ,ufuklara pencere açar. Böylece ufku ,görüş alanı genişler. Okumak suretiyle insan bilgisini arttırır. Bilen insanın farkındalık yaratma yeteneği belirgin bir şekilde kendini gösterir. Daha bilinçli bir yurttaş olur. Çevresine ve insanlara karşı duyarlıdır. Kendi kendisiyle barışıktır.Doğayla uyum içinde yaşamak onu mutlu kılar. Ağaca, kuşa ve tüm canlılara karşı daha içten davranır.

Okumak bir alışkanlık meselesidir. Ailede,okulda başlar ve bir ömür boyu devam eder. Okuma alışkanlığı , alışkanlıklar içinde en iyi olanıdır. Kötü bir tarafı yoktur. Okuma alışkanlığı kazanmak çok kitap okumakla olur. İnsanlar kendi ilgi ve alışkanlıklarına göre çok değişik kitaplar okuyabilir. Kitabın iyisi kötüsü olmaz. Her kitabın bir okuyucusu vardır. "Eğer kitap okumuyorsanız, boşuna tartışmayalım." diye bir söz vardır. "Suyun taşı aşındırması gücünden değil, sürekliliğindendir." Devamlı yapılan bir iş insanı başarıya götürür. Okuma alışkanlığı hayatımızın bütününü kaplar. Devamlı okursak , düşüncemiz; fikir dünyamız gelişir. Yeni bilgilere ulaşırız. Kitap okuma konusunda hepimize, başta öğretmenlerimiz olmak üzere , ailelere büyük görevler düşüyor.

Samsun valimiz Sn. Osman Kaymak'ın himayelerinde İl Milli Eğitim Müdürlüğünün Samsun Maarif Hareketi kapsamında "Samsun için okuma vakti " kampanyasını , hepimiz desteklemeliyiz. Okuma seferberliği başlatmalıyız. Kafelerde ,tramvaylarda kitaplıklar oluşturulmalıdır. Daha iyi düşünebilmek ,daha derin düşünebilmek ve düşüncelerimizden bir sonuç çıkarmak için okumalıyız.