Tarım Bakanlığı Nasrettin Hoca'nın masalı gibi dev! bir projeyi gündeme taşıdı. Hocanın hikayesini hatırlatalım:

Nasreddin Hoca bir ahbabından borç almış. Elde avuçta olsa Hoca hemen ödeyecek ama yoksulluğun iki gözü de kör olsun. Daha vadesi gelmeden adam alacağı için Hoca'nın kapısını aşındırmaya başlamış. Bir böyle iki böyle derken yine bir gün adam borcunu istediğinde;

– Şu anda yok ama, demiş, çok yakında ödeyeceğim,

Böylesi düşman başına, adam yüzsüz mü yüzsüz:

– Söyle Hoca, ne zaman vereceksin, kimden bulup vereceksin!
– Evin önüne çalı ektim!
– Niye?
– Koyun sürüsü geçerken yünleri çalıya takılacak.
– Sonra?
– Bizim hatun bu yünleri toplayacak, yıkayacak, tarayacak, eğirecek, dokuyacak, ben de götürüp satacağım.
– Eee?
– Ne e'si be adam, sordun ya, senin paranı o zaman öyle ödeyeceğim.

Buna kim gülmez; adam da kasıklarını tuta tuta gülünce Hoca:

– Gidi halden bilmez, demiş, peşin parayı gördün ya gül bakalım!

Aynı Nasrettin Hoca gibi Bakanlıkta bu proje ile bir taşla kaç kuş vuracak gülmekten hesaplayamıyorum. Köye terse göç başlayacak, hayvancılık halledilecek, köyler canlanacak, araziler yeniden işlenecek, işsizler iş sahibi olacak! Say say bitmez faydalı proje bakın nasıl olacak.

KÖYÜNE GERİ DÖNENE 300 KOYUN DESTEĞİ ŞARTLARI NELER OLACAK?

Köye dönüş projesi kapsamında 300 koyun verileceğini duyuran Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, konuyla ilgili detayları açıkladı. 300 damızlık koyunun hibe olarak verileceğini, veteriner ve yem desteklerinin de sağlanacağını açıklayan Bakan Fakıbaba, tek şartın köyde bulunan arazi tapusunun ipotek olarak alınacağını açıkladı

Köye geri dönüş projesi, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı uygulamaya konulacak. 300 koyun desteği kapsamında kentteki işlerini bırakıp memleketlerine geri gidecek olan vatandaşlar, aynı zamanda asgari ücret de alacak. Peki, devlet tarafından köyüme geri dönüyorum diyene verilecek olan 300 koyun desteği için şartlar neler olacak?

Köyden kente göçü önlemek için hazırlanan proje kapsamında çiftçi ailelere 300 adet damızlık koyun verilmesi öngörülüyor.

'KENDİ İŞİNİN PATRONU OL' PROJESİ

Yenişafak'ta yer alan habere göre Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Eşref Fakıbaba, 'Köyden şehre gitme. Hem maaşını al hem kendi işinin patronu ol' projesiyle ilgili açıklamalarda bulundu. Fakıbaba, projeyle köyden şehre gidişi önlemeyi ve köye geri dönüş sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

300 KOYUN + ASGARİ ÜCRET VERİLECEK

'Müthiş bir sosyal ve sürü artırma projesi' diyen Fakıbaba, şöyle konuştu:

'Her bir aileye 300 tane damızlık koyun vereceğiz. 300 damızlık koyunu alan ayrıca asgari ücret alacak. Sigortasını da yapacağız. Yem, ilaç, veteriner eksiği varsa onu karşılayacağız. Sadece köyde arazi tapusunu ipotek olarak alacağız. 300 koyun 300 yavru verecek. Bu yavruların tamamı da işletmemizin sahibine ait olacak. Geri ödeme 300 tane doğacak yavru ile başlayacak. Bu yavrular bir kaç ay sonra her biri 700-800 liraya satılabilir. Bir senede 210 bin lira eder.

'YAVRULARI BİZE SATABİLİRLER'

Müthiş bir para. İsterse bu yavruları bize satabilir, borcundan düşülür. Erkekleri kesime gönderebilir. Fiyat garantisi vereceğiz. Şehirde hastanede temizlik yapacağına asgari ücretle, köyünde hayvanıyla uğraşacak. Hem maaşı al hem kendi işinin patronu ol diyoruz. Bu istihdamı da artıracak.'

KOYUN KAÇ AYDA KUZULAR?

Koyunlar çiftleşmenin ardından gebe kalınma durumuna göre ortalama 5 ay içerisinde doğum yapar. Koyunda gebelik 150 gün kadar sürer. İkiz doğumlarda ise bu süre birkaç gün daha kısa olmaktadır. Gebeliğin ilk 3 ayında dışarıdan fark edilebilecek şekilde gebelik belirtileri gözlenemez. 4 ve 5. aylarda ise meme gelişimi ve arka bölgelerde karın hacminin artması ile gebelik gözlenebilir düzeye gelmektedir.

Biraz şeytanın avukatlığını yapalım: Diyelim ki on bin kişi bu proje için başvurdu. On bin x 300 koyun: üç milyon koyun eder. Bu miktar koyun nereden bulunacak? İthal edilebilir ama Bakanlığın bütçesinde bu kadar döviz yoktur diye düşünüyorum. Artık şehirli olmuş insanlar dönüp bu işi yapamazlar çünkü hayvancılık bir yaşam şeklidir ve 24 saatini o hayvanlara ayırman, bütün hayatını onlara göre düzenlemen gerekir. Köylüye 'toprağını ipotek et' demek zaten filmin koptuğu yerdir. Hiç kimse buna yanaşmaz.

Geçen yazılarımdan birinde ele aldığım 'Tapuların Toplulaştırılması' projesini bile DSİ'ye kaptıran Tarım Bakanlığı artık böyle dev projelerle misyonunu bayağı geliştireceğe benziyor. Başarılarının devamını dilemekte bize kalıyor. Darısı yeni dev projelere!

[email protected]