Önce misyondan ne anladığımızı ifade edelim:

MİSYON: Sözcük anlamı itibariyle, bir kişi yada topluluğun üstlenmiş olduğu özel görev demektir.

Politikada misyon; herhangi bir partinin varoluş amacı yada nedenidir. Bir başka ifade ile siyasi partinin ne yaptığının ve kime hizmet ettiğinin tanımıdır.

Misyon;; siyasi partinin varlığının temel amacıdır.

Partinin gelecekte olmak istediği yer, şu andaki durumu, toplumdaki imajı ve yöneticilerinin görüşü diyebiliriz.

Misyon; tüm partililerin uğrunda mücadele edebilecekleri bir amacın somut ifadesidir.

Bir partinin değerler sistemi, genellikle misyonunu ortaya koyan yazılı belgelerden, yani misyon bildirisinden anlaşılır.

Siyasi partinin kuruluş ve geçiş aşamasında ilk yapacağı şey, MİSYONUNU ortaya koymaktır. Bunu açık ve net bir şekilde ortaya koyamayan siyasi partilerin; yönetici ve taraftarlarını aynı vizyon etrafında toplamaları mümkün olmaz.

Bu nedenledir ki, misyondan önce misyon bileşenleri açık ve anlaşılabilir olmalıdır.

Son günlerde AK PARTİ ile bütünleşme çalışmalarından önce SAADET PARTİSİ'nin misyonu, akabinde de vizyonu tartışılmalıdır.

SAADET PARTİSİ'nin geldiği Milli Nizam, Milli Selamet, Refah ve Fazilet partisi geleneğinin misyonu ve vizyonu bellidir. Ancak vizyon sapmalarına işaret edeceğiz.

Hepimiz biliyoruz ki, Saadet Partisinin geleneğinin kurucu lideri sağ olmasına rağmen eski taraftarlarını koruyamamıştır.

Bunun nedeni nedir?

Misyon değişikliği mi yoksa misyon çözülmesi mi?

Saadet Partisi geçmişinden gelen misyonunun bileşenlerinde mi yoksa taraftarlarının aşırı iktidar açlığı mı? Yoksa misyon kayması mı?

Teoriyi bırakalım, işin gerçeğine bakalım. Saadet'in misyonu bu milletin olmazsa olmazlarındandı. Yalnız partinin değil, milletin varoluş nedenlerindendi. Şimdi ne oldu?.

Bu misyon kaymasını gelecek yazılarımızda görmeye çalışalım inşallah…