İnsan farlı karakterde ve mizaçta yaratılmıştır.Bazı insan iyimserdir bazısı da kötümser. Ne yapılırsa yapılsın insanın bu karakter yapısı değişmez. Aynı toplumda yaşadığımıza göre birbirimizi anlamaya ve öyle yaşamaya mecburuz.

"Dünyada hem iyimsere hem de kötümsere ihtiyaç vardır. İkisinden birisi olmasaydı ; dünyada denge kurulamazdı. İyimserler uçağı icat ettiler, kötümserler paraşütü ..." NLP (sinir dili programlaması) konusunda uzman olan doktor Harry Alder, başımıza gelen olayların niteliğinin , bizim onları yorumlayış şeklimize göre değiştiğini söylüyor. Ve bunun zamanla oluşan bir alışkanlığın sonucunda gerçekleştiğinden bahsediyor:

"Yağmur yağdıktan bir süre sonra toprağın üzerinde yağmurun ilerleyeceği kanallar oluşur. Daha sonraki yağmurlarda sular hep bu kanallardan akar. Beynimizde de bu tür yağmur kanalları vardır. Herkesin beynine aynı yağmur yağar fakat ayrı kanallara gider. "

Amerikada Hutson Nehri üzerinde , Robert Fulton'un yaptığı Clarment adındaki tarihin ilk buhar gemisi yüzdürülmeyi bekliyordu. Halk nehrin iki yakasına da toplanmış , bu önemli olaya tanıklık etmek istiyordu. İçlerinden biri karamsar ,yaşlı bir çiftçiydi.

"Gemiyi yürütmeyi asla başaramayacaklar, " diyordu.

Bir süre sonra gemi çalıştı . Hatta hızı oldukça da arttı. Halk bu büyük başarıyı çılgınlar gibi alkışladı.

Karamsar yaşlı çiftçi ,başını iki yana sallayarak :

"Tamam çalışmasına çalıştı ama , bu gemiyi asla durduramazlar." diyerek yine kendisine has yorumunu yaptı.

Hayatındaki herşeyden şikayet eden yaşlı bir ihtiyar vardı. Hiçbir şey onu memnun etmiyordu.O sene bahçesindeki elmaların bolluğunu gören komşusu :

"Bu yıl keyfin yerinde olmalı. Ağaçlarının dalları meyvelerle dolu ," dedi.

İhtiyar isteksizce cevap verdi:

"Pek fena değil ... Ama bu yıl da hayvanlara yem olarak vermem gereken çürük elmalar yok, o biraz düşündürüyor beni..."

Toplumların kalkınmasına pozitif düşünen insanlar daha çok katkı yapar. Bahane üretmek çözüme katkı yapmaz ,insanı sorunun bir parçası yapar.

"Kötümser yalnız tüneli görür, iyimser tünelin sonundaki ışığı görür ,gerçekçi tünelle birlikte hem ışığı hem de gelecek treni görür. "