Çanakkale zaferinden önce bu zaferi gerçekleştiren ruh ve inanç önemlidir.

Zafer bir sonuçtur ve suyun içilir halde musluğun ucuna gelmesi ve dökülmesidir.

Ölmüş kabul edilen ve düşmanları tarafından miras taksimlerinin yapıldığı bir devletin ve ordunun zaferinden ve dirilişinden söz ediyoruz.

Devlet Trablusgarb ve Balkan savaşları yenilgisinin ezikliği altındadır. Millet ve ordu yorgun ve bitkin, sivil ve askeri bürokrasi ise kan kaybetmiş, sendelemektedir.

Hükümetin otorite zaafı anarşiyi tetiklemekte, Anadolu insanı savaştan savaşa koştuğu için ne ticaret yapabiliyor ve ne de tarım.

Ekonomi, ayaklansınlar diye Batı'nın yardım yaptığı azınlıkların elinde olup oluşturdukları çetelerle halkın canına, malına ve namusuna saldırmakta.

Balkanlarda kaybettiğimiz topraklarda yaşayan vatandaşlarımız sınır ve iç bölgelere göç etmekte, işsiz ve aşsız halk ordularının oluşturduğu bu topluluklar ister istemez ekonomik dengeleri ve iç barışı bozmaktadır.

İşte kapımızda var olan Suriye örneği gözlerimizin önündedir.

Ülkemiz bu durumda iken Batı'da yayılmış milliyetçilik fikirleri ve gelişmiş emperyalist emeller sonucu Birinci Dünya Savaşı başlar.

Bloklaşan taraflardan Fransa, İngiltere ve Rusya İtilaf, Almanya, Avusturya- Macaristan, Osmanlı ve İtalya da İttifak devletlerini oluştururlar.

İtilaf Devletleri tez elden Osmanlı'yı etkisiz hale getirip işgal etmek ve kuzeyden Almanya tarafından sıkıştırılmış Rusya'ya yardım yapmak amacıyla Çanakkale Boğazına saldırırlar.

Bilindiği gibi gerekli dersi alarak geri çekilmek zorunda kalırlar. Bundan sonra da benzer durum karada gerçekleştirilecek siper savaşlarında da aynı sonuçla karşılaşacak ve ağızlarının payını alacaklardır.

Çanakkale Zaferi ölmüş kabul edilen bir milletin diriliş destanıdır. Yazımızın başında var olan tüm negatif psikoloji pozitife dönüşmüş ve o ruhla kurtuluş savaşı verilmiş ve kazanılmıştır.

Kurtuluş savaşımızın ruhunu ve liderini doğuran Çanakkale, geçmişimize rahmet, geleceğimize umut ve ikbaldir.

Çanakkale kutlamalarında bu ruhu tanıtmak, inşa etmek ve yaşamak için ne gerekiyorsa yapılmalıdır. Eğlence fırsatı olarak değerlendirilmemelidir. Aziz şehitlerimize rahmet dileğiyle…