Günümüzde imalat sanayimiz küresel rekabete açık, amansız bir mücadele içerisinde. Bu mücadele içsel avantaj ve dezavantajlar ile sürüp gidiyor. Orantısız güç kullanımına sıkça başvurulduğu bu rekabet ortamında ele almamız, üstünde kafa yormamız, çözüm üretmemiz gereken konu başlıkları var. Bugün bu konu başlıklarından bir tanesini ele alacağız.

Duran Varlıklar

İmalat sanayimizi oluşturan firmalarımızın bilançolarına baktığımızda, hatırı sayılır Duran Varlıkları görmemiz mümkündür. Duran Varlıklar; arsa, bina, makina teçhizat, demirbaşlar, taşıtlar vs (Maddi Duran Varlıklar).

Firma sahiplerine sorduğumuzda, Duran Varlıkların neden bu kadar yüksek olduğunu: ülkemizin EkoSistem'iminden kaynaklı bir durum olduğunu bir çırpıda anlıyoruz.

Ülkemizde üretim yapabilmek için önce arsa alacaksınız, sonra fabrika binanızı yapacaksınız. Çünkü EkoSistem'imizde üretime yönelik tasarlanmış, standartlara uygun, girişimciye kiralanabilir, rezerv fabrika binaları yok. Olanlar da rantiyecilerin elinde, girişimcinin iflahını kesiyor.

Makine teçhizat ediniminde leasing yeteri kadar yaygınlaştırılıp cazip hale getirilemediği için firmalarımız direkt satın alma yolunu tercih ediyor.

Bir fikrim var, üretim yaparak katma değeri yüksek ürünler üreteceğim diye çıktığınız yolda arsa, bina ve makine teçhizat derken kuruluş sermayesi ya bitiyor ya da yetmiyor. Müracat Banka Hazretlerine. Güzel bir fikriniz ve satılabilir bir ürün tasarımınız var ancak bir bilanço dönemi geçsin , teminat ne vereceksiniz?... Yani ipotek!..

İmalat sanayi firmalarımız, faaliyetleri içerisinde, ürün geliştirirken, pazar hacmini artırmaya çalışırken, ArGe ve inovasyon ile teknolojisini artırmaya çalışırken dış nakit kaynağa ihtiyaç duyarlar. Müracat Banka Hazretlerine. Güzel çalışmalarınız ve iş planlarınız var ancak teminat ne vereceksiniz?... Yani ipotek!..

Ülkemizin var olan EkoSistem'i , İmalat sanayi firmalarımızın bilançolarında Duran Varlıkların şişmesine sebebiyet verirken verimsizliğe yol açıyor , küresel rekabette olduğu firmalara göre hareket kabiliyetini azaltarak , yarışta zor bir duruma sokuyor.

Koşan Varlıklar

Ülkemizin EkoSistem'inde , firma bilançolarında 'Koşan Varlıklar' başlığı, üzülerek söylemek gerekirse yer almıyor!...

Koşan Varlıklar ile anlatmak istediğim , bir firmanın Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları (Patent , Faydalı Model , Marka vb.) , teknolojik birikimi , ArGe ve İnovasyon kapasitesi , projeleri , tasarım,üretim,satış ve satış sonrası organizasyon yapılanması.

Oysa , İmalat sanayi firmalarımızın rekabette olduğu küresel firmaların bilançolarında Duran Varlıkların emsal firmalarımızın bilançolarına göre daha az miktarda olduğunu görebilmek mümkün. Onların sahip olduğu EkoSistem Koşan Varlıkları ile gelişimlerini sürdürmelerine, rekabet güçlerini arttırabilmelerine göre tasarlanmış. Böylece küresel rekabet yarışına çok rahat başlıyorlar.

'Koşan Varlıklar' her zaman ve her koşulda Duran Varlıkları geçer!...

Dünya Ekonomik Forumu'nun 2017-18 Küresel Rekabet Raporu'na göre girişimcilikte en iyi ülkeler araştırmasında ülkemizin 36. Sırada (GSYİH: 857,7milyar USD ,Kişi başına düşen milli gelir: 24.986 USD) yer almasının bence en önemli konu başlığı 'Koşan Varlıklar' !...

Merak edenlere, 80 ülkede 21 binden fazla kişiyle yapılan araştırmada ülkeler girişimcilik oranı, dünya ile ne kadar bağ kurduğu, eğitimli nüfus, inovasyon, sermayeye kolay ulaşım, vasıflı iş gücü, teknolojik uzmanlık, gelişmiş hukuki prosedürler, altyapı gibi kriterlere göre sıralandı. İlk üç sıra : 1. Almanya (GSYİH: 3,5 trilyon USD , Kişi başına düşen milli gelir: 48,449USD),2.Japonya(GSYİH:4,9trilyonUSD, Kişi başına düşen milli gelir: 41.220 USD) , 3. ABD (GSYİH: 18,6 trilyon USD , Kişi başına düşen milli gelir: 57.608 USD) .

Sağlıcakla...