Türkiye bir taraftan haçlı terör ve siyasi kuşatmayı kaldırmaya çalışırken diğer taraftan da dinine yönelmiş saldırıları bertaraf etmeye çalışmaktadır.

Bayrağa sarılı şehitlerimizin sınırlarımızdan bir bir girdiği bir zamanda 'İslam'ın Güncellenmesi' konusunun gündeme oturtulmasının nedenini anlayamıyorum.

İslam tarihinin hiçbir döneminde Müslümanlar içtihada karşı çıkmamışlar, aksine teşvik etmişlerdir. 'İçtihad kapısı kapanmıştır' diyen alimlerimiz de, Cerrah bulunmayan hastahanede ameliyathanenin kapatılması gibi. 'içtihadı yapacak alim bulunmadığı gerekçesiyle' söylemişlerdir.

Herkesin ağzında, 'Ezman'ın tegayyürü ile ahkamın tegayyürü inkar olunamaz' Mecelle- Fıkıh kuralı sakız olmuş durumdadır.

Bunun anlamı şudur: Zamanların değişmesiyle hükümlerin de değişikliğe uğrayacağı inkar olunamaz. Yani halkın davranış ve tavırları değişik gösterildikçe adet ve örflere dayandırılmış hükümlerin de değişikliğe uğraması kaçınılmaz olur.

Örneğin; Önceleri cami ve mescitlerin kapılarının sürekli açık tutulmaları bir hüküm gereği iken hırsızlıktan korumak için yalnız namaz vakitleri açık bırakılıp diğer vakitlerde kapatılması yolunda içtihat yapılmıştır.

Bu konuda E. H. Yazır devamla, 'Şunu kesin olarak belirtelim ki, zamanların değişmesiyle değişikliğe uğrayan hükümler örf ve adet üzerine dayandırılmış olan hükümlerdir. Ama nass(ayet ve hadis gibi kesin delil ile sabit olmuş) ile sabit olan hükümler değişikliğe uğramaz.' Der.(Fıkıh Istılahları Kamusu,3/129).

Bir başka temel fıkıh kuralı da şöyledir: 'Mevrid'i nas'da içtihada mesağ yoktur. Yani, herhangi bir konuda ayet-i celile ve hadi-i şerif varken bunların açıklığına karşı aykırı/ muhalifi olarak ictihad edilemez.

Örneğin; besmelesiz kesilen bir şeyin satılmasının caiz görülmesine hüküm verilemez(age.3/117).

Bu iki kuraldan sonra şu soruları soralım: 1-İslam'ın güncellenmesinden amaç tüm(Akaid, Ceza Hukuku, Medeni Hukuk ve ahlaki) hükümleri midir?

2-Bu güncellemede namaz, oruç, faiz, cinsel ilişki, hac, zekat, amentü vb. gibi hususlar dahil midir?

3-Gerek birey ve gerekse fert bazında uygulanmak istenip de uygulanamayan bir İslami hükümle karşılaşıldı mı? 4- İslam'ın topyekün güncellenmesi söz konusu ise bu din İznik Konsulü Hıristiyanlığına döner mi? İlahiyatçılar, tarihlerinin en büyük sınavlarında konuşmalı, değil mi? Selam ile…