Son dönemde çok okunan,'Homo Sapiens' ve 'Homo Deus, kitaplarının yazarı,tarihçi Yuval Norah Harari, geçenlerde İstanbul'da yapılan, 'İnsani Gelişme Zirvesi'ne konuşmacı olarak katıldı.

Harari'ye bir söyleşide, neden 'İnsanın en büyük düşmanı kendisi. Artık savaşlardan ziyade diyabetten ölen insan sayısı çok daha fazla. Kola, El Kaide'den daha öldürücü!..' dediği soruldu. O da gelecekte insanın neye evrileceğini, tarihi, bilim ve teknolojik gelişmelerle harmanlayarak anlattı.

İnsanın, yeni ve üstün beceriler kazanıp Homo Sapiens'in, Homo Deus'a dönüşeceğini yani, ilahi bir güce kavuşacağını, Tanrılara has düşünülen, yaşamı planlayıp düzenlemek ve yaratmak gibi özellikleri elde edeceğini, bedenlerini yaratabilir veya değiştirebilir güce kavuşmak üzere olduğunu söyledi.

20-30 yıl içerisinde kritik aşamayı geçeceğimizi düşünüyorum. Beden ve zihinlerimizi değiştirebilecek, teknik olarak insan mühendisliği yapabileceğiz, organların yerine biyonik uzuvlar yerleştirebilecek, beyni doğrudan bilgisayara bağlayabileceğiz, dedi.

'Böylelikle insan ve makine birleşip bir tür sayborg ortaya çıkacak. Silikon Vadisi'nde insan zihnini bilgisayara yüklemek veya bilgisayarda zihin yaratmaktan bahsedenler var. Şu an yapılmamış olsa bile 50 yıl içinde bu olacak.Tüm dünya giderek daha hızlı değişiyor…

Yüzyılın sonuna dek insan, özellikle ekonomik ve askeri olarak sistem için gerekliydi. Devletler, savaşa döndürmek ve fabrikalarda çalıştırmak için insana ihtiyaç duyardı. Birileri savaşırken birilerinin de fabrikalarda çalışması gerekiyordu. Ama artık öyle olmayacak!'

Ve bu gelişmelerin yeni bir sınıf yaratacağını söyledi Harari: Gereksizler!..

Peki,sistemin bu insanlara ihtiyacı kalmadığında ne olacak? 'Gereksiz' sınıfın zavallı bir üyesi olmaya rıza gösterecekler mi?..

Ne yapacaklar…