Bütün kulüplerdeki çöküşlerin nedeni iyi yönetilememesinden kaynaklıdır. Her yönetim kongre ile geliyor, giderken yönetemediği kulübün defterine alacağını yapıştırıp gidiyor. Bunun önüne geçilmeli kulüp yönetimlerinde bir şeylerin değişmesi gerekiyor.
Mesela ne olabilir?
Her yönetim seçildiği dönemin tüm borçlarından sorumlu olmalı yani borcunu ödemekle yükümlü olmalı. Böylesi bir tüzük hazırlanıp kesinlikle uygulanmalı. Bu tüzük seçilmiş yönetimin gereksiz borç yapmasını engelleyecektir. Yüksek bedellere garanti ödemeli futbolcu alımının altına imza atamayacak, herkes ayağını yorganına göre uzatacaktır.
Örneğin bir kongre sonrası gelen yeni yönetim ilk iş olarak giden yönetime bu maddeyi tebliğ ederek noter aracılığı ile belirli bir sürede ödenmesini talep edecek. Eğer giden yönetim kendi dönem borçlarını ödemezse yasal yollara başvurulmalı. Olur da gelen yönetim duyarsız kalıp yasal yollara gitmezse, bu durumdan kendileri sorumlu olmalı.
Kulüplerde on beş asil on beş yedek toplamda otuz yönetici olur ama bütün entrikaları üç dört yönetici çevirir. Hatta diğerlerinin bilgisi dahi olmaz. Farkındaysanız yedi kişilik Kayyum ekibiyle kulüpte o kadar sıkıntı olmasına rağmen en azından huzur var, ayrıca yönetile biliyor. Kulübün bütün girdi çıktısından yönetim kurulu olarak hepsi haberdar olmak zorunda. Yani bütün entrikaları çeviren üç dört kişi değil, adı üzerinde seçilmiş yönetim yönetmeli kulübü.
Yukarıda söz ettiğimiz madde kulübe yönetici bulmayı zorlaştırır ama en azından alavere dalavere için kısacası art niyet taşıyanlar için kulübe giriş hikaye olduğu gibi, kulüp düzgün kendine inanan güvenen istekli ve yönetebilir kişilere emanet edilir.
Yazık günah on yıl yıl öncesine dayanan yönetici alacakları var kulübümüzde. Bu sunduğumuz öneri bugün için belki çözüm değil ama en azından gelecek adına yolsuzlukların hırsızlıkların önüne geçilebilecek bir uygulama olabilir.
Ayrıca yeni yönetim oluşturulursa tekrar ediyorum Kayyum ekibi ya da bu ekipten bir kaç isim kesinlikle o kulüpte görev almalı. Kulübümüzün kurtuluşu için kimin ne fikri varsa mutlaka paylaşması gerektiğini düşünüyorum.
Saygılarımla....