Ülkemizde yakıt litre fiyatlarının 6 TL'ye dayanması, son dönemde her yere özel aracı ile gitme eğilimi içerisine giren toplum fertlerinin alışkanlıklarına bir ölçüde ket vuracak gibi gözükmektedir. Zira ulaşım maliyeti dikkate alındığında artık bireysel ve bencilce gerçekleştirilen seyahat yerine toplu taşıma olanaklarından istifade ile bir yerden bir başka yere intikal rağbet görme durumundadır. Ancak Türkiye'de son yıllarda baş gösteren tüketim ve gösteriş çılgınlığı buna ne ölçüde olanak tanıyacak zamanla anlaşılacaktır.

Toplu taşıma hizmetleri anlamında Yerel Yönetimler büyük atılımlar ortaya koymak suretiyle hem lastik tekerlekli toplu taşıma sistemleri hem raylı toplu taşıma sistemlerinde müspet yönde pek çok adım atmaya 'olanaklar ölçüsünde' gayret göstermektedirler. Ancak özellikle doruk saatler düşünüldüğünde bu hizmetlerin sunumunda yoğunluğa bağlı olarak nahoş sınıfında mütalaa edilecek bazı durumlarla karşılaşılabilmektedir.

Değerler manzumesi içerisinde kişilerin pek çok maddi ve manevi motivasyonla hareket etmesi olasıdır. Bu çerçevede ilahiyat normları, modern ve medeni muaşeret kuralları ve nihayetinde mevzuat hükümleri beşeri davranışlar için temel belirleyici unsurlar arasında yer almaktadır. Dolayısıyla toplu taşıma kullanımı esnasında da bu kriterlere hürmetle tam bir hassasiyet tavrı ile hareket edilmesi gerekmektedir.

Son dönemde özellikle toplu taşıma araçlarında bazı bireylerin özensiz ve bazı durumlarda kasıtlı davranışları ceza hukukunun konusuna girmektedir. Buna göre yoğun saatlerde veya diğer saatlerde seyahat anında 'bireylerin özel alanını' rıza dışı ihlal ile yakın temas içerisine girmek, kişileri cezai sorumlulukla karşı karşıya bırakacaktır. Örneğin toplu taşıma aracında seyahat eden bir kişinin 'bacaklarını orantısız açmak' suretiyle bir başkasını rahatsız etmesi ve ikaza rağmen bu tutumundan vazgeçmemesi onu sarkıntılık suçunun faili yaparak 5 yıla kadar hapis cezası ile yargılanmasına yol açacaktır. Bu nedenle her ne saikle olursa olsun toplu taşıma araçlarının ulaşım için tercih edilmesi halinde davranışlara dikkat ederek sınır ihlali yapmamak menfaat gereğidir.