Öncelikle yaşadığı konuta içindeyken hırsız girmiş ve bu anlamda mağdur olmuş bir birey olarak hırsızlık suçu bakımından TCK'da öngörülen yaptırımların ağırlaştırılması ve buna koşut şekilde yargılama esnasında ortaya konulan tavrın da daha katı olması gerektiği istikametinde bir düşünce yapısına sahip olduğumu belirtmek isterim. Zira bir 'saadet otağı' olarak özellikle konutlar her türlü zararlı dış etkenden korunmaya azami layık yapılardır. Bu açıdan işyeri-konut sahibinin rızası dışında binaya girmek ve bunun akabinde hırsızlık ikame etmek ayrı ayrı suç olarak tanzim edilmiştir. Dolayısıyla buna bağlı suç işlenmesi halinde hem konut dokunulmazlığının ihlali hem de nitelikli hırsızlık hükümleri çerçevesinde yargılama yapılıp ceza verilmektedir.

Özellikle hırsızların eylemlerinden çekinen kişilerce bu eyleme mani olacak veya bunu güçleştirecek şekilde bazı tedbirler alınmaktadır. Bu tedbirlerin başında alarm, kamera sistemi kurmak, güçlendirilmiş kapı ve kilit sistemleri satın almak gibi hususlar gelmektedir. Bir de özellikle bodrum, zemin veya giriş katları kullananlar tarafından takip edilen ve ülkemizde yaygın uygulanagelen, kapı, pencere ve balkonlara demir parmaklık taktırmak yöntemi bulunmaktadır. Ancak bu durumda bu yerlerin üst kat malikleri tarafından balkon ve pencerelerin, kendi bağımsız bölümüne kolaylıkla tırmanılıp çıkılmasını kolaylaştıracak şekilde demir parmaklıkla kapatıldığı, can ve mal güvenliğinin tehlikeye düştüğü ileri sürülerek bu eklentilerin sökülüp eski hale getirilmesi istenebilmektedir.

Kat Mülkiyeti Kanunu, kat maliklerini, binanın bakımı ve mimarı durumu ile güzelliğini ve sağlamlığını titizlikle korumaya mecbur tutmuş ve bütün kat maliklerinin 5/4'ünün rızası olmadıkça binanın ortak yerlerinde inşaat, onarım ve tesis yapılmasını yasaklamıştır. Bununla birlikte normal koşullarda kat maliklerinin ortak yer niteliğinde olan balkon ve pencerelerin dış cephesine, projesine aykırı tesis yapması mümkün değil ise de Yargıtay'ın kararlılık kazanmış uygulamalarında, özellikle bodrum ve zemin katlarda bulunan bağımsız bölümlerin balkonlarındaki kapı ve pencerelerin dış yüzüne düz ve dikey demir ve pencerelere de aynı nitelikte düz ve dikey demir parmaklık takılmasına güvenlik açısından zorunluluk bulunduğunun saptanması halinde izin verilmektedir.

Buna göre, üste çıkışı kolaylaştıracak nitelikte herhangi bir yatay bağlantısı veya bombesi olmayan, korkuluk demirlerinde olabilecek en düşük ve en alt seviyedeki motiflerin kullanıldığı bir modelin tercih edilmesi halinde parmaklık taktırılması mümkündür. Diğer deyişle yapım özelliği ve konum itibariyle üst katların güvenliği açısından tehlike yaratmayacak; binanın duvarı hizasında, çıkıntısız ve üzerine basılamayacak biçimde düşey çubuklardan oluşacak şekilde parmaklık kullanılması mümkündür. Aksi halde demir parmaklıkların ya bu şekle dönüştürülmesi ya da tamamen sökülmesi zorunludur.