Ülkemizde üzerinde mutabakata varılan bir gerçek var. Orta Gelir Tuzağı'ndan çıkabilmek , sürdürülebilir ve rekabet edebilir bir ekonomiye sahip olabilmek için 'Katma Değeri Yüksek Ürünler Üretmek'.

Neredeyse Kamu'nun tüm kurumları bu konuda enerjilerini harcarken , özel sektörde yoğunlaşma ve yatırım hazırlıkları başlamışken Bankacılık Sektöründe benzer çabayı göremiyoruz.

Klasik bankacılık ürünleri , ağırlaştırılmış teminatlar ve çeşitli başlıklar adı altında vatandaştan tahsil edilen işlem ücretleri sürat kesmeden devam ediyor.

Proje kredilendirilmesi, risk ortaklığı, kuruluş aşamasında sağlanan finansman desteklerinin örnekleri çok az. Tabana yani KOBİ'lere yansımayan bu tür ürünler ve uygulamalar, imalat sanayimizin gelişimi, güçlenebilmesi açısından üzerinde durulması gereken konular.

Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nin Ocak 2018 Aylık Bülteni verilerine göre;

Sektörel Bazda Nakdi (¹) Kredilerin Dağılımında ilk üç sektör; %25,1 ile İmalat Sanayi , % 18,9 ile Toptan ve Perakende Ticaret ve %12,6 ile İnşaat Sektörü.

Lafın özü; ülkemizde kullandırılan nakdi kredilerin sadece yüzde 25,1'i (422 Milyar TL) imalat sanayine veriliyor. İşte çelişki burada başlıyor. İmalat Sanayimizin finansal ürünlerine erişiminde bir sıkıntı söz konusu!.. Katma değeri yüksek ürünler üretebilmek, rekabetçi ve sürdürülebilir bir ekonomiye sahip olabilmek için imalat sanayimizi geliştirmek ve büyütmek gerekiyor ise bu yüzde 25'lik hacim yeterli midir?

Sektörel Bazda Tasfiye Olacak Kredilere baktığımızda ; % 4,3 ile Toptan ve Perakende Ticaret , %3,6 ile İmalat Sanayi ve % 3,5 ile İnşaat Sektörü öne çıkıyor. (Toptan ve perakende ticaret ile inşaat sektöründeki sıkıntı göze batıyor)

Son 12 Ayda Nakdi Kredilerde Büyüme Oranlarına baktığımızda ; Toptan ve Perakende Ticaret Sektörü kredilerinin %25,1 büyüdüğünü , İnşaat Sektörü kredilerinin %23,1 büyüdüğünü ve Emlak Komisyon,Kiralama, İşletmecilik Sektörü kredilerinin %21,2 oranında büyüdüğünü görebiliyoruz. İmalat Sanayi Sektörünün kredilerindeki büyüme oranı ise %12,3.

Evet değerli okurlar , üreten bir yapıya , teknolojik açıdan Gelişmiş Ülkeler arasına çıkabilmek istiyorsak EkoSistem'imizin senkron olarak çalışması gerekiyor. Var olan EkoSistem'imizde bankalarımızın, finansal kuruluşlarımızın daha çok taşın altına elini koyması , yenilikçi finansal ürünler ile imalat sanayimizin mevcuttaki %25'lik hacmini daha yukarılara taşıması gerekmiyor mu?...

Sağlıcakla...

(1) Nakdi Krediler: Bankalarca, faktoring şirketlerince ve finansal kiralama şirketlerince vergi kimlik numarası/T.C. Kimlik numarası bulunan gerçek ve tüzel kişilere kullandırılan kredi ve fonlardan (gerçek veya tüzel kişilerce yurtdışından kullanılan yurtiçi bankalar tarafından aracılık edilen krediler hariç) oluşmaktadır. Nakdi kredilere, bireysel krediler (konut, taşıt, ihtiyaç-diğer ve bireysel kredi kartı) dahil değildir.