Geçtiğimiz hafta Ekonomi Bakanlığı 'Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nden yararlanacak 19 firmayı ve 23 projeyi açıkladı.

Projeler arasında Savunma Sanayi, Petrol İşleme ve Petrokimya Sanayi, Tıbbi Cihazlar Sektörü, Raylı Sistem Sektörü, Otomotiv Sektörü, Yenilenebilir Enerji Sektörü, Entegre Madencilik Sektörü öne çıkanlar arasındaydı.

Detaylı incelediğimizde; savunma sanayiinde yerli ve milli tank üretimi ile yerli ve milli uçak üretimine odaklanılmış olduğunu gördük.

Teşvik kapsamına alınan projelerden 'Kateter, Kalp kapakçığı, İlaçlı stent üretimi' projesi ise Alvimedica firmasına ait. Yaklaşık 1,5 milyar TL'lik proje ile 4.000 direkt 14.000 dolaylı istihdam hedefleniyor.

2007 yılında İshak Alaton'un İsveç ve Danimarka'da yaşayan Türk iş ve bilim adamlarıyla kurduğu Alvimedica'nın şu an başında Leyla Alaton bulunuyor. Alvimedica kalp kuşatıcı damar stentleri, şişen kateter, tanı ve yol gösterici kateter üreten tek yerli firmamız.

İstanbul Çatalca'daki Trakya Serbest Bölgesi'nde yer alan 5.500 metrekarelik tesislerinde üretim yapan firma, dünyanın 40'tan fazla ülkesinde doğrudan veya temsilcilikler aracılığıyla ürün vermektedir.

2013 yılında İtalyan şirket CID'yi satın alarak dünyadaki polimersiz ilk ilaçlı stent üreticisi konumuna gelen Alvimedica 2014 yılında ise Hırvatistan'da bir kalp hastanesi açmıştı.

Alvimedica'nın ihraç ettiği ürünlerin kilogram fiyatı yaklaşık 20.000 USD/Kg. Ülkemizin ihracat kilogram fiyat ortalamasının 1,5 USD/Kg olduğunu hatırlattığımda ne demek istediğimi gayet iyi anlayacaksınız.

Cari açığımızı azaltmanın, gelir seviyemizi yükselterek Orta Gelir Tuzağı'ndan çıkabilmenin tek yolu bilim ve aklın ışığında, katma değeri yüksek ürünler üretebilmek, teknolojiye sahip olabilmek.

Ekonomi Bakanlığı 'Proje Bazlı Teşvik Sistemi'nden yararlanacak 19 firma ve 23 projeyle toplamda 135 milyar TL'lik yatırım, 34.111 direkt 134.019 dolaylı istihdam hedefleniyor.

Son zamanlarda en çok sevindiğim gelişmelerden bir tanesi oldu 'Proje Bazlı Teşvik Sistemi.' Umarım yatırımlar gerçekleşir, ülkemiz katma değeri yüksek ürünler üretiminde yoluna devam eder.

Sağlıcakla