Her şeyden önce söz vermek, bir karakter meselesidir. Öncelikle insanın kendine olan güveninin var olduğuna inancının bir sonucudur. Söz vermek, bir güven ilişkisidir. İnsanlar bir birlerine güvenip güvenemeyeceklerini, bir birlerine güvenmeden anlayamazlar. Bir kişiye söz vermek, o kişiye gelecek hakkında umut vermektir. Hayatmızdaki kişiyi en iyi tanımanın yolu verdiği sözlerdir. Verdiği sözleri tutup tutmaması ise o kişinin hayatınızda kalıp kalmayacağını belirler. Bu sebeple söz vermek kişiler arası bir yoldur. Bu yolun nerede biteceğine ya da ne kadar devam edeceğine karar verme sürecidir.

Herkese söz verebilirsiniz. Söz vermenin bir sınırı yoktur. İstediği kişiye istediği sözü vermekte herkes özgürdür. Ancak bu sözleri verirken dikkat edilmesi gereken sözünüzü tutup tutamayacağınızı iyi hesaplıyor olmanızdır. Çünkü söz vermek bir kişilik meselesidir. Kişiliği ortaya koyma anlamında söz vermenin, yemin etmekten çok daha önemli olduğunu düşünenlerdenim. Çünkü, yemin bir varlık, bir nesne ve ya bir insan üzerinden şahit gösterilerek verilir. Ancak söz verirken garanti yalnızca sizsinizdir. Siz bir söz verirseniz eğer kendi güç ve kişiliğinizi ortaya koyuyorsunuz demektir. Bu sebeple verilen sözler iki kişilik bir değer taşır. Hem söz verdiğiniz kişiye verdiğiniz değeri gösterir. Hem de kendinize verdiğiniz değeri gösterir. Söz vermek, öncelikle bir sorumluluk işidir. Söz vermek, geleceği sırtında taşımaktır.

Mümin Sekman'ın kitabının başlığını çok etkileyici buluyorum ve sizlerle paylaşmak istiyorum. ''Ya bir yol bul, ya bir yol aç, ya da yoldan çekil.'' İkili ilişkilerin sürecini anlatan bir başlık olduğunu düşünüyorum. Hayatta birlikte devam edeceğimiz kişiler için kullanacağımız harika bir metod. Çünkü hayatımızda yalnızca önemsediğimiz, güvenmek istediğimiz kişilerden söz isteriz. Önce bir yol bulmasını isteriz. Kişi sizi önemsiyorsa bulacağı ya da açacağı yol hakkında size söz verir. Güven süreci burada başlar. Devreye umut etmek girer, inanmak girer. İnandığınız ve umut ettiğiniz şeyler karşınıza gelmediği zaman, söz veren kişinin yoldan çekilme sürecini başlatmanız gerekir. Kısacası durum şudur; Bugün bana olan sözünü tutuyorsan, yarında yanımda sen olacaksın demektir…

Son olarak, Münir Üstün diyor ki; ''Söz ağızdan çıkmadan önce üç kapıdan geçmelidir. İyilik, nezaket ve lüzum.