Siyasi partiler, 'demokrasilerin vaz geçilmez' unsurlarıymış.

Yapılan anketlere katılar da yolsuzlukların baş sorumlusu olarak görüyor. Bunun sorumlusu da şüphesiz politikacılardır. Siyasal partilerin ve politikacıların imaj kaybı toplumdaki huzursuzluğun, kutuplaşmanın ve güvensizliğin en önemli kaynaklarındandır. Bunun için de politikacıların dikkatli olmalarının gereğine inanıyoruz.

Berlin merkezli Internati0nal, Transparency adlı uluslararası bir kuruluş vardır..

Görevi, dünyadaki yolsuzluklarla mücadele etmektir.

2002 yılının Temmuz ayında Türkiye dahil 47 ülkede kırk bini aşkın kişiler arasında bir anket düzenlemiştir.

Ankete katılanlara şöyle bir soru sorulmuştur:

Eğer elinizde sihirli bir değnek ile aşağıdaki kuruluşlardan birinde yolsuzluğu gidermeniz mümkün olsaydı, hangi kuruluşa ilk önceliği verirdiniz?

Sözü edilen kuruluşlar şöyle sıralanmıştır:

a-İş ruhsatı verme daireleri. b-Mahkemeler, c-Gümrükler, d-Öğretim kurumları, e- Siyasi partiler,

f-Telefon, su, elektrik, g-Sağlık kuruluşları, h-Göçmenlik ve pasaport bürosu i-Polis, j-Özel sektör, k-Vergi dairesi, l-Diğer.

Ankete katılan 33 ülkede, bu sorunun cevabında siyasi partiler birinci sırayı almıştır.

Bu soruda % 58.1 ile Arjantin birinci sırada, Türkiye ise % 42.5 ile üçüncü sırada yer almıştır. Bir başka ifade ile bu ankete Türkiye'de cevap veren 100 kişiden en az 42 kişi siyasal partileri ilk sıraya koymuştur.

Yolsuzluk, siyasal hayatı, ' önemli oranda etkiler' cevabını verenler arasında Türkiye % 77.4 ile Arjantin, Bolivya, Bosna-Hersek, Gürcistan ve Endonezya'dan sonra altıncı sırada yer almaktadır.( Dr. Tandoğan, Dünya Gazetesi, Temmuz 2003).

Türkiye'deki seçmen kitlesinin büyük bir oranı yolsuzlukların kaynağını politikacıda bulmaktadır. Bu nedenledir ki, dürüst politikacılardan aday göstererek halkın güveni sağlanmalıdır. Milletin parasına göz diken ve kendi parası gibi gören adaylardan uzak durmak gerekir. Böylelikle siyasi partilerin, dolayısıyla demokrasi de güven kazanmış olur.

Bir de bir başka yazımızda politikacıya bakışını görme temennisiyle Selam ve sevgiler…