Yarın önce Atatürk Anıtına gideceğim 3 Mayıs Türkçüler Bayramı'nı kutlamak için; akşam da Rasim 47. Dönem MTTB başkanı ve 14-15. Dönem Erzurum Milletvekili Cinisli Ağabeyi dinlemek için Samsun Öğretmenevi konferans salonuna. Ertesi gün de ben anlatacağım bir grup gence 3 Mayıs'ı. Ama farklı bir bakış açısıyla. 1944 baharında hayali bir 'Irkçılık-Turancılık suçlamasıyla' 23 vatanseverin tabutluklara atılmasına, yargılanmasına ve aylarca tutuklu kalmasına yol açan politika değişikliğindeki dış politika gelişmeleri ışığında ele alacağım 3 Mayıs'ı ve İsmet Paşa'nın meşhur 19 Mayıs 1944 nutkunu.

3 Mayıs 1944 o günden bugüne 'Türkçüler Bayramı' olarak kutlanır. Son zamanlarda, az da olsa, bu güne 'Milliyetçiler Bayramı' ya da 'Milliyetçiler Günü' diyenler de var. Kutlar veya kutlamazsınız o en doğal hakkınızdır ama kutluyorsanız adını keyfinizce değiştiremezsiniz. O bayram Hüseyin Nihal Atsız, Nejdet Sancar, Alparslan Türkeş, Fethi Tevetoğlu ve arkadaşları tarafından hem de cezaevinde 'Türkçüler Bayramı' olarak kutlanmıştır. Davanın kavgasını verenler bayramın adını koymuşlardır, kutlayanlara düşen onların hatırasına ve kararına saygılı davranmaktır.

Konu 3 Mayıs'tan açılmışken Milliyet Hareket Partisi'nin yaşı konusunda da birkaç satır yazmamak olmaz. Son zamanlarda MHP'nin mazisinden bahsedilirken ısrarla ve inatla 49 yıllık geçmişten söz ediliyor. Bu doğru değildir, MHP 53 yıllık bir maziye sahiptir.

Türk Milliyetçiliği siyaset sahnesine Alparslan Türkeş'le 1969'da değil, 1965'te çıkmıştır. Alparslan Türkeş ve arkadaşları 1965'in 31 Mart'ında Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'ne, 10 Ekim'inde de Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne girmişlerdir. Cumhuriyetçi Köylü Millet Partisi'nin adı 1969 Adana Kongresi'nde Milliyetçi Hareket Partisi olarak değişmiştir. Bu sadece bir isim ve amblem değişikliğidir, fikir ve kadrolar değişmemiştir. 9 Işık kongre ve isim değişikliğinden önce de aynıydı sonra da aynı kalmıştır. MHP'nin fikir ve ideal beşiği olan Genç Ülkücüler Teşkilatları ve Ülkü Ocakları o kongreden önce de vardı o kongreden sonra da var olmaya devam etmişlerdir.

Görüldüğü gibi 1969'da yapılan sadece bir isim ve amblem değişikliğidir. Milliyetçi Hareket Partisi'nin tarihini 1969'dan başlatmak Alparslan Türkeş ve arkadaşlarının 1965'den 1969'a kadar hem TBMM'nde hem de ülke genelinde verdikleri mücadeleyi yok saymak anlamına gelir. Bu isim ve amblem değişikliği hiç kimseye Alparslan Türkeş ve arkadaşlarının daha önceki 4 yıllık mücadelesini inkar hakkını vermez. Çünkü hayatımın baharında içinde yer almaktan gurur duyduğum o mücadele inkar edilemeyecek kadar muhteşemdir.