Geçtiğimiz perşembe akşamı MÜSİAD Genel Başkanı Abdurrahman Kaan'ın katılımıyla düzenlenen toplantıya, Samsun Şube Başkanı Sayın Haluk Tan'ın davetlisi olarak katıldım.

Baştan ifade etmeliyim ki son dönemde katıldığım sosyal aktiviteler içinde en düzeyli ve faydalı olanlardan birisiydi. Program akışı, son derece ahenkli ve aksaksız biçimde gerçekleşirken konuşmacıların Samsun, Türkiye ve Dünya ekonomisinin durumu üzerine yaptıkları sunumlar, dikkatli dinleyiciler için çok önemli mesajlarla doluydu.

Şube başkanı Haluk Tan, toparlayıcı, adil, örgütçü ve temsil yeteneğine sahip genç bir iş insanı... Kürsüde konuşurken mesajlarını kısa ve anlaşılır cümlelerle veriyor. Hakikaten sıcak bir ses rengi de var. MÜSİAD'ın geleneksel muhafazakar tabanı dışında kalan çevreler ile olan barışık tarzı sayesinde başında bulunduğu kurumun daha geniş bir kitleye ulaşmasına katkı sağladığı gözle görülüyor.

MUHAFAZAKAR İŞ ADAMLARININ DÜNYASI

MÜSİAD, esasında çok faydalı bir sivil toplum örgütü... Zira İslamiyet'in değerlerine atıfta bulunan yönüyle, günümüzün vahşi kapitalizmine karşı vicdanlı sermayenin sesi olma iddiası taşıyorlar. "Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği" adının kısaltılmasıyla elde edilen "MÜSİAD" ismi, birçoklarının hafızasında "Müslüman İş Adamları" diye yer edinse de tek referansları dindarlık değil tabii... Müstakil, bağımsız ve bağlantısız olma iddiası taşıyorlar. Her ne kadar muhafazakar kimlikli Ak Parti iktidarıyla aralarını hoş tutsalar da çok muhalif bir dil kullanmadan, yeri geldiğinde hükümetin uygulamalarına bazı kibar uyarılar yapmaktan geri durmuyorlar.

KURAN'I KERİM'DEN HANGİ AYETLERİ SEÇTİLER?

Etkinlik programında birkaç dakikalık bir Kuran'ı Kerim tilaveti de vardı. Ayetleri okuyan küçük hafızın yüreklere işleyen sesi, bir slayt gösterisiyle desteklenmişti. Yansılarda, okunan ayetlerin Türkçe açıklamaları da yer alıyordu. Ayetler, sanki konukların neredeyse tamamını oluşturan iş ve siyaset dünyası için özel seçilmiş gibiydi. Cenabı Hakk'ın kullarını paylaşmaya, adalete, vicdanlı ve dosdoğru olmaya çağıran ayetleri, salonda huşu içinde dinlendi.

SAMSUN EKONOMİK POTANSİYELİNİ KULLANAMIYOR

Toplantıda kısa bir konuşma yapan Samsun Valisi Osman Kaymak, kentin yüksek tarım, hayvancılık ve turizm potansiyelinin kullanılamadığını, sanayi sitelerinde sağlanan istihdamın Samsun ölçeğindeki bir kente yakışmadığını, şehirlerarası ve uluslararası ulaşım ağları konusunda Samsun'un yeterli bağlantılara sahip olmadığını dile getirdi.

Vali Bey konuşurken, yanımda oturan gazeteci arkadaşım kulağıma eğildi. Gülümseyerek "Vali bey senin köşe yazılarını hiç kaçırmıyor galiba" dedi. Gerçekten de son üç haftadır seri halinde yazdığım "Samsun Ekonomisi Kısır mı?" başlıklı yazılarımda dile getirilen önemli başlıklar, Sayın Vali tarafından ifade edilenlere çok benziyordu.

Vali Bey'in dili, benimkisi kadar eleştirel değil tabii... Lakin hangi üslupla söylenirse söylensin, doğruları söylerken hangi kelimeler seçilirse seçilsin Samsun'un ekonomisinde yaşanan dar boğazlar ortada...

MÜSİAD VE BÖLGESEL KALKINMA

Toplantının baş konuşmacısı MÜSİAD genel başkanı Abdurrahman Kaan idi ve seçtiği konu da "Bölgesel kalkınmada MÜSİAD'ın rolü" üzerineydi...

Misafirlik adabı içinde, Samsun'un ekonomik pastadan hakkıyla faydalanamadığını, yeterli üretimi sağlayamadığını, ihracat ve istihdamda sorunlarını aşamadığını anlatan Kaan, kent içi ulaşım sorunları bulunduğunu, ayrıca ulusal ve uluslararası pazarlara açılma konusunda demiryolu ve havayolu bağlantılarının eksik kaldığını dile getirdi.

MÜSİAD'ın bazı kentlerde geliştirdiği projeler ile bölgesel ekonomik kalkınmaya katkı sağladığını dile getiren Kaan, Samsunlu iş adamları ve siyasetçilere "sorunlara çare bulmak için iş birliği yapın ve ortak projeler üretin" tavsiyesinde bulundu.

Kaan, konuşmasında iş dünyasına uluslararası pazarlama için fuarlara katılma, elektronik ticaret ve lojistik sektörlerine önem verme önerisi yaptı. Lisanı üslupla, dış pazarlardaki talepleri dikkate alarak üretim yapın, rekabet gücünüzü arttırın, daha fazla ihracat yapmaya çalışın demeye getirdi.

MÜSİAD başkanı, üstü kapalı olarak faiz, enflasyon ve döviz kurları konusunda izlenen politikaları eleştirdi. Ayrıca Avrupa Birliği'nin başkenti Brüksel'e şube açmalarına özel bir paragraf açarak batı dünyasıyla aramızda açılan makasın azaltılmasının önemine değinmeden geçmedi.

Erken seçim kararının istikrar açısından yarar getireceğini, iş dünyasının bir an evvel önünü görmek istediğini ifade ederek sözlerini tamamladı.

MÜSİAD'IN SÖYLEDİKLERİ NEDEN DEĞERLİ?

İçinden geçtiğimiz süreçte fazlasıyla hamaset diline kapılan, dış dünya ile sorunlar yaşayan ve ne yazık ki eleştirilerden yararlanmayı hiç düşünmeyen bir yönetim anlayışı ülkemizde kök salmış durumda. Böyle zamanlarda dünyaya hükümet ile benzer pencerelerden bakan ve eleştirilerini sivri olmayan, yapıcı bir dille yapan MÜSİAD, bana göre çok önemli bir görevi yerine getiriyor.

İyice yaklaşmakta olan 24 Haziran seçimleri sonrası da, vatandaş tercihini hangi yönde kullanırsa kullansın kavgadan uzak ve akıl süzgecinden geçmiş, sağduyulu bir söylemi bulunan MÜSİAD'a büyük sorumluluklar düşecek.

Bu ülke hepimizin... İnsanlarımız farklı pencerelerden baksa da bina ortak. Kavga dilini bırakıp ortaklık, kardeşlik, eşitlik, adalet gibi kavramlar üzerinde uzlaşarak Türkiye'de demokrasiyi birlikte inşa etmeliyiz.

Bu memlekete huzur ve adalet gelince, herkesin önü açılacak. İş dünyası, sorunlarını aşacak ki daha fazla üretsin, daha fazla istihdam sağlasın, daha fazla ihracat yapsın, daha fazla döviz girdisi sağlasın... Hep birlikte zenginleşelim...