"Katkıda bulunmayı bıraktığınızda, ölmeye başlarsınız. Yardımlaşmak, paylaşmak erdemli bir davranıştır. Yalnızca kendimiz için yaşayamayız. Yaşamın amacı bu olamaz. Yaşarken başkalarını da düşünmeliyiz. "Yaşa ve yaşat" sözü çok anlamlıdır. Bizim mutlu ve huzurlu olmamız yetmiyor. Özdemir Asaf ne güzel söylemiş: "Bir ülke karanlıktır, bir sokağı sönükse..."

Etrafımızda olup biten her şeyden haberimiz olması gerekir. Çevremizde, insanlara farklı bir duyarlılıkla bakmamız gerekiyor. Hele de kutsal Ramazan Ayı'nda yardımlaşmanın, vermenin, paylaşmanın insana verdiği mutluluğu ve hazzı ifade etmek çok zordur. Bu anlayış bizi başkalarını da düşünmek gerektiğini "Komşusu açken tok yatan bizden değildir." sözü bizim hayatımıza ışık tutmalıdır. Herkes kendi bütçesine göre bir şeyler paylaşabilir. "Yardımseverliğin servetinin gücüyle orantılı olsun; yoksa Tanrı, servetini yardımseverliğinin zayıflığıyla orantılı hale getirir." "Haftada bir öğün yeme. Ona vereceğin parayı bir fakire ver ." Sadece paylaşmayı bir aya veya güne sıkıştırmamak gerekir. Her zaman duyarlı olacağız. İnsanları tembelliğe alıştırmadan ayakta durması için bir şeyler yapılabilir. Yardım etmek demek illa ki para vermek demek değildir. Bir sorunun çözümüne katkıda bulunmak da yardım etmeye girer.

"Bencil her yerde yalnızdır." "Eğer herkes bir başkası için bir şey yaparsa dünyada ihtiyaç içinde kimse kalmaz. Sadece bir kişiye yardım et! Şimdiki usul bu değil ama inanıyorum, insanlar bu yolu öğrenecekler." Ne güzel ifade etmiş kızılderili atasözü bu durumu. Peygamberimiz Hz Muhammed, "En mükemmel insan, başkalarına en çok yararı dokunan insandır. " demiştir.

Hani bir denizyıldızı öyküsü var ya:

Kıyıda binlerce denizyıldızı vardı. Küçük bir kız, ölmesin diye onları birer birer denize atmaya başladı.

"Uğraşma canım ," dedi annesi.

"Bu hiçbir şeyi değiştirmez ki."

Kız bir an durdu ve elindeki denizyıldızına baktı.

"Bunun için değiştirecek ama..."

Yardımseverlik bütün canlılara özgü bir kavram. Diğer canlılar içgüdüsel olarak yaparken, sadece insanoğlu bunun bilincine varmıştır.