Zamanın hızla aktığı, yeniliklerinin birbirini takip ettiği, oyunun içerisinde oyun kurallarının değiştiği bir dünyada yaşıyoruz. Birbirine geçişler, değişimler ve yok oluşlar o kadar hızlandı ki eminim birçoğumuz bu süreçleri takipte zorlanıyoruz.

Biz daha serbest piyasa ekonomisini kavramaya, onun enstrümanlarını keşfetmeye çalışırken serbest piyasa ekonomisi teorisini dünyaya sunan ve dikte eden ABD, kendi ülke ekonomisi adına korumacı uygulamaların dozajını artırıyor.

Öyle ki , G7 ülkelerinin ABD dışındaki altı üye ülkesinin maliye bakanları ve AB yetkilileri Kanada'da bir araya gelerek durum değerlendirmesi yapmış ve toplantı sonucunda ABD'nin yeni vergi uygulamalarını geri çekilmesini istemişti. Bildiğiniz üzere ABD, ithal ettiği demir çelik ve alüminyuma ek vergi uygulamasına geçmişti. (Ülkemiz ABD'ye çelik ihracatında altıncı sırada yer alıyor)

Gelecek hafta Kanada'da yapılacak olan G7 Liderler Zirvesi sonrası neler olacak birlikte göreceğiz.

Dünyaya küreselleşmeyi, serbestleşmeyi salık veren, dikte ettiren ABD iş kendi ülkesine geldi mi, kendi ülke üreticilerini koruyucu ek vergiler ve uygulamalar koyarak kendi ekonomisine avantaj sağlamaya çalışıyor.

Demek ki küreselleşme ve serbestleşme ABD hariç diğer dünya ülkeleri için yani gelişmemiş/gelişmekte olan ülkeler için oluşturulmuş bir ekonomik düzenmiş!...

Yalın bir yaklaşımla; sistemi kuran veya kuruluşunda bir koltuk kapan, gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin ekonomi kılcallarına nüfuz eden ve beslenen, finansal varlıklarını ve teknolojik birikimlerini artıran/geliştiren ülkeler kendileri açısından gerektiği durumlarda her türlü korumacı uygulamayı hayata geçirebiliyormuş!... (Gelişmemiş ve gelişmekte olan ülkelerin yakasını kurtaramadığı Bretton Woods Sisteminin kuruluşları ise bu gelişmeleri sadece seyretmekle yetiniyor.)

Ne yapmalının cevabını çok yazdık , yine yazmakta fayda var.

Sürdürülebilir, rekabetçi yapıda bir algoritmamızı oluşturmamız gerekiyor. Eğitimden, ekonomiye , bilimden sanata olması gerekenlerin yer aldığı algoritmayı şeffaf ve sorgulanabilir şekilde uygulamaya aldıktan sonra gelişimin ayak seslerini görebilmek hiç de zor değil.

Cumartesi günü Samsunsporumuzun yapılan olağanüstü genel kurulunda da aslında bir nevi algoritma değişikliği kararı çıktı. Dernek statüsünde olan kulübün futbol şubesinin bir sermaye şirketine dönüştürülerek faaliyetini sürdürmesi konusunda genel kurul seçilen yönetime yetki verdi. Haziruna bu algoritma değişikliğinin gereklerini okuyan yeni yönetim kurulu temsilcisi mevcut sistemde; yöneticilerin liyakat sorunu, kurumsal hafızanın sekteye uğraması, odaklanamamak ve ihtisaslaşamamak, finansal yönetim bozuklukları vb. oluştuğunu , bu nedenle sistemin dernek statüsünden sermaye şirketi statüsüne geçirilmesinin daha verimli olacağını ifade etti.

Evet değerli okurlar , gerektiği zaman yapıların , ülkelerin algoritmalarında yeniliğe ve revizyona yönelmesi , sürdürülebilir bir başarının sağlanabilmesi için kaçınılmazdır ve yapılmalıdır. Yeter ki şeffaf ve sorgulanabilir olsun.

Sağlıcakla

Kadir GÜRKAN