Sorumlu olmak insanın en özgür halidir. Zaman zaman bu özgür halimizin sorumluluğu ağır gelerek özgür yolumuzu başkalarının sorumluluğuna bırakmaya çalışır ve bir kenara çekiliriz. Bu sayede kendi sorumluluğumuzdan kaçındığımızı düşünürüz. Oysa, hepimiz, özümüzü kurmakla yükümlüyüzdür. İnsan hayatı yalnız bu şekilde anlam bulacaktır. Bazense benim huyum bu, doğam böyle ve bunu yapamam şeklinde özgürlüğümüzü hapseder, sorumluluğumuzu kabul etmeyiz. İnsanın belirli bir doğası olduğu ve bu doğanın değişmeyeceği mantığı aslında kolaya kaçmaktır. Oysa, bu anlayış insana sunulan hayatı yaşamasına bir engeldir. İnsanın eğer belirli bir doğası olsaydı, insanın asla değişmemesi ve gelişmemesi gerekirdi.

Nietzsche şu sözlerle aslında bu konuyu özetlemiştir. 'Sadece ve sadece senin üstünden geçeceğin yaşam köprüsünü, kimse senin için inşa edemez.' Yaşanılan evrene anlam veren de insandır, kendi özüne anlam katan da insandır. Varoluş, kişinin kendini tanıması ve ne yapması gerektiğini bulmasının önemine işaret eder. Bu açıdan insan yaşamında belirli seçimler yapmak zorundadır. Yaptığı her bir seçimin sorumluluğunu üstlenmesi gerekir. Hayatımızda yaptığımız ya da yapmadığımız seçimlerin hepsinin sorumluluğu yalnız bize aittir. Seçim yapmadığımız olaylarla karşı karşıya kaldığımızda ise nasıl hissedeceğimizin seçimi bize aittir. Bu sebeple insan istediğinden de, istemediğinden de, seçtiğinden de seçmediğinden de ve en önemlisi hissettiğinden de sorumlu bir varlıktır. Her bir insanın bir birinden bu kadar farklı olmasının en büyük sebebi aynı olayları yaşasalar dahi süreçte farklı seçimler yapmalarıdır. Hatta aynı olaylarda aynı seçimler yapılsa dahi insanlar farklı duyguları yaşamayı seçmektedirler.

Her bir insan kendi yaşamının sonucudur. Bu sebeple yaşamda gerçekleşen her şeyden sorumludur. Sorumluluktan kaçmakta bir tercihtir. Hatta seçmemekte bir seçimdir. Seçim yaptığımızda ise hayatımız ileri doğru gider. Bir şeye başlayıp onun sonunu beklediğimiz ya da sonun geleceğini bildiğimiz bir yola çıkarız. Bu süreçte en önemli sorular şunlardır; ''Ne yapıyorsun? Ne hissediyorsun? Ne istiyorsun?'' çünkü farkındalık olmadan seçim olmayacaktır.