İnsan her ne ise o olmalıdır. Bu hiç de kolay bir durum değildir. İnsan önce kendini tanımalı. İnsanın kendini tanıması zor olanıdır. Çünkü, insan karmaşık duyguların ve mizaç ve karakterin toplamından oluşur. Hayatta zor olan insanın kendini tanıması. Daha da zor olanı başkalarını tanıması.

İnsanın kendisi olabilmesi yaşam boyu büyük çabaların sonucunda oluşan kişilikle ilişkilidir. Yetişme tarzıyla ilgilidir. Mizaç ve karakter bir günde oluşmaz ve ömür boyu insanla birlikte devam eder. İnsanın kendini tanıması, meselelere çözüm üretmesi, bencil olmaması, güvenilir olması hep insanın mizaç ve karakteriyle ilgili bir şeydir. Karakter sahibi insan başkalarına özenmez. Başkaları gibi olmak istemez. Kendi zihin gücüne inanır. İnsanları taklit etmenin, başkalarının izinden gitmenin yenilik diye bir sorunu olmaz. O kolaycılığı seçmiştir. Fazla risk ve sorumluluk istemez. Bilinenin, alışık olunanın peşinden gider. İnsanın kendini aşması okumakla olur. Okuyan insan kendisi olma yolunda büyük mesafeler kat eder. Bilgiye ulaşımı arttıkça ve yeni yeni şeyler öğrendikçe düşüncenin ve zihin gücünün zirvelerine ulaşır. Her yükseklik onu başka yüksekliğe taşır. Zirveler insan için ulaşılması gereken yerlerdir. Zirveler bazen insanı yalnızlaştırır. Yalnızlık sıkıcı bir durumdur. Genellikle dağcılar tırmanmayı severler. Dağlara tırmandıkça zirvelerde dolaşmak yeni yeni yerler görmek dağcılık sporuyla uğraşanların en büyük sevincidir.

Düşünce planında insanın zirvelere tırmanması, yeni, dünyalara, fikirlere kuşlar gibi kanat çırpması insanın kendisi olduğunun en önemli işaretleridir. Başka birisi olmaya çalışmak kendinize büyük haksızlıktır.