Seçim sonrasında ortaya çıkan tablo Erdoğan'ın ekonomiye daha fazla önem vermesi olarak görünüyor. Bir önceki yazımızın sonunda ifade ettiğimiz M. Şimşek dışında bilinen isim görünmüyordu ama piyasaların istediği Ali Babacan'ın da kabinede olacağı yönünde kulislerde konuşmaların olduğu Fatih Altaylı tarafından yazıldı. Paraanaliz tarafından yapılan değerlendirmede de ortaya çıkan son durumlar gene ekonomi ağırlıklı olarak görülüyor:

Genel seçimde 7 puan oy kaybeden AKP'nin zayıf performansında siyasetin ekonominin önüne geçmesi önemli bir etken olarak değerlendirilmişti. Cemil Ertem açıklamaları ve gazetecilerin edindiği kulis bilgilerine göre Erdoğan'ın ilk önceliği ekonomiye odaklanmak. Yeni gündemde neler var?

Cemil Ertem: Yeni kabine ve yeni programla her şey çok güzel olacak

TRT Haber'de konuşan Erdem, Gayri Safi Yurtiçi Hasıla'nın (GSYH) ilk çeyrekte yüzde 7,4 büyüdüğünü, ikinci çeyrekte de yüzde 5,5-6 civarında bir büyüme tahmini olduğunu söyleyerek izleyen çeyreklerde büyümede yumuşak bir iniş olacağını, bu inişin de enflasyon ve cari açığı düşürmeye yardımcı olacağını öne sürdü.

Nuray Babacan: Yatırım atağı

Seçimlerin ardından yeni dönemde hükümetin öncelikli gündem maddesi ekonomi olacak. Yabancı yatırımları arttırmak ve tanıtıma destek vermek adına bir dizi çalışma planlanıyor. Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı, yeni yapıda Cumhurbaşkanlığı'nın bünyesinde daha aktif hale getirilecek.

OHAL'ın kaldırılmasının özellikle ekonomi piyasalarına güven vermek açısından büyük önem taşıdığını dile getiren AK Parti kurmayları, ekonomideki kırılganlığın giderilmesi için bir dizi karar alınacağı belirtiliyorlar. Bu konuda önceliğin 'yatırım ve üretim' de olacağı ifade ediliyor. Çıkarılan teşvik yasalarına rağmen, yabancı yatırımcıların beklenen ilgiyi göstermemesi, yerli sermayenin tereddüt etmesine ilişkin çekinceleri ortadan kaldırmaya yönelik kararlar alınacağı iddia ediliyor.

Diğer bir haber de şöyle: Posta Gazetesi yazarı Candaş Tolga Işık, Ankara'da herkesin, yeni kabinede Binali Yıldırım, Berat Albayrak ve Süleyman Soylu isimlerinin yer alacağına kesin gözüyle baktığını belirterek, 'Ancak kabinenin geri kalanı nasıl şekillenecek tam bir sürpriz. Erdoğan, iddia edildiği gibi teknokrat ağırlıklı bir kabine mi kuracak yoksa eskisi gibi Meclis ağırlıklı bir bakanlar kurulu mu oluşturacak hep birlikte göreceğiz' dedi.

A24 Haber: Listede hep teknokratlar var

Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde görev alması beklenen isimler arasında çok tecrübeli bürokratlar olduğu gibi, kamuoyunun çok yakından tanımadığı ancak kariyerleri başarılarla dolu teknokratlar da yer alıyor. Adı kulislerde 'bakanlık' için geçen isimlerden şu an için ön planda olanlar; eski Türk Hava Yollarında Genel Müdürü, şu an TUSAŞ'ın Genel Müdürü olarak görev yapan Temel Kotil, DEİK Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu Başkanı Nail Olpak, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir, Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Goldman Sachs'ın Türkiye Ülke Direktörü olan Çağlayan Çetin…

YUSUF TEKİN'İN ADI MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI İÇİN GEÇİYOR

Ankara kulislerinde, Savunma Sanayi Müsteşarı İsmail Demir'in Savunma Bakanlığı için adı geçiyor, MEB Müsteşarı Yusuf Tekin'in de Milli Eğitim Bakanı olabileceği yönünde yorumlar yapılıyor. Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi ve Goldman Sachs'ın Türkiye Ülke Direktörü olan Çağlayan Çetin'in ekonomi yönetiminde kritik roller alması bekleniyor.

VARANK VE KALIN'IN İSMİ DE SIKÇA DİLLENDİRİLİYOR

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözcüsü İbrahim Kalın ve başdanışmanlarından Mustafa Varank'ın da yeni kabinede görevlendirilebileceği belirtiliyor. 24 Haziran'da AK Parti listelerinden milletvekili adayı olan ancak vekil seçilemeyen gazeteci Ayşe Böhürler'in ise Aile Bakanı olarak görevlendirilebileceği konuşuluyor.

Fatih Altaylı'dan bomba iddia: Piyasaların sevgilisi geri dönecek.

Haberturk yazarı Fatih Altaylı ise 29 Haziran tarihli makalesinde dudak uçuklatacak, sonra da yabancı yatırımcıları sevinçten zıplatacak bir iddia attı ortaya: 'Bu dönemde milletvekili olmayan eski bir bakanın son günlerde 3 kez Cumhurbaşkanı ile görüştüğü fısıldanıyor. Gözümle görmedim, bana söyleyenlerden aktarıyorum, ama eski Ekonomi Bakanı Ali Babacan'ın yeniden benzer bir görevle yeni kurulacak kabinede yer alması Ankara'da çok konuşuluyor.'

ÜRETİME DESTEK VERİLECEK

İkinci öncelik ise üretime destek verilmesi olacak. Özellikle esnafa yönelik desteklerin hızla hayata geçirilmesi planlanıyor. Teşvik sistemi de tekrar gözden geçirilecek.'

Panoramik görüntüler böyle ama bir de unutulmaması gereken önemli bir deyiş var: 'Eski tas, eski hamam'. Kafalar ve bakış açısı değişmeden sadece isimlerin değişmesi ne ifade eder? Bakıp göreceğiz!

[email protected]