Euronews, Foreks'in haberine göre ve bizim de aylardır geleceğini söylediğimiz ticaret savaşını Trump başlattı. Buna ABD başlattı demek istemiyorum, Trump başlattı daha doğru olur! ABD'nin başlatması için çok uzun süreli hazırlıklar ve başka yaklaşımlar sergilenirdi ama bu hasta ruhlu adam kafasına koyduğu, dünyayı yönetmek isteyen para babalarının isteklerini tereddütsüz uygulamaya koydu. Dediklerini yapmayan Venezuella'ya da geçen sene saldıralım diye teklifte bulunduğu bu hafta medyada çok konuşulan Trump şimdi de İran'a aynı hisleri beslediğini belli ediyor. Bu işten en fazla zararı göreceklerin başında biz varız. Çünkü yüzyıllardır komşuyuz ve sınırımız dünyanın en eski barış sınırlarından biri! Sağduyuyu elden bırakmamamız gerekiyor. Aman dikkat!

Şimdi gelelim bu hasta ruhlu adamın yaptıklarına: 'Cuma sabahı AB'nin 34 milyar dolar tutarında Çin malına uyguladığı ek gümrük vergisi resmen yürürlüğe girdi. Çin derhal karşılık vereceğini deklare etti. Trump 500 milyarlık yeni vergi tehdidinde bulundu. Dünya yeni bir yavaşlama ve korumacılık dalgasının endişesi içinde.

Küresel büyümeye tehdit

Dünyanın en büyük iki ekonomisi arasında piyasaları rahatsız eden ticaret savaşının derinleşmesinin küresel büyümeyi de olumsuz bir şekilde etkileyeceği tahmin ediliyor.

Çin, ABD'nin uygulayacağı vergilere misilleme yapma tehdidinde bulundu. Çin Ticaret Bakanı Gao Feng, son yaptığı açıklamada, ABD'nin ek vergilerinin ardından kendilerinin misillemede bulunacağını belirterek, bunun bütün dünya ticaretine olumsuz etkileri olacağı uyarısında bulundu.

ABD Başkanı Donald Trump, geçen ay, ülkesinin 'fikri mülkiyet hırsızlığı'na yanıt olarak 50 milyar dolarlık Çin ithalatına yüzde 25 ek vergi uygulama başlatacağını açıklamıştı.

Çin: Mecbur kaldık

Çin Ticaret Bakanlığı, Çin'in ABD'in ticaretteki zorbalığına karşılık vermekten başka seçeneği olmadığını bildirdi. ABD'nin 34 milyar dolar tutarında Çin malı için ek ithalat vergisini bugünden itibaren yürürlüğe sokmasının ardından açıklama yapan Çin Ticaret Bakanlığı, 'ABD'nin ticaretteki zorbalığına yanıt vermeye mecburuz.

ABD'nin 34 milyar dolar tutarında Çin malı için ek ithalat vergisini bugünden itibaren yürürlüğe sokmasının ardından açıklama yapan Çin Ticaret Bakanlığı, 'ABD'nin ticaretteki zorbalığına yanıt vermeye mecburuz. ABD'nin gümrük tarifelerini etkilerini değerlendirmeye devam edeceğiz. ABD'nin eylemleri global tedarik zincirine, global toparlanma hızına zarar veriyor. Global piyasa kargaşasını tetikliyor, ABD şirketleri ve vatandaşlarına zarar veriyor' ifadelerini kullandı.

Ticaret Bakanlığı, ABD'nin attığı adımlar konusunda Dünya Ticaret Örgütü'ne rapor sunacaklarını, serbest ticaretin korunması için diğer ülkelerle birlikte çalışacaklarını belirtti. Bakanlık açıklamasında Çin'in reformlarına ve piyasalarını serbestleştirmeye devam edeceğini ve Çin'e gelecek yabancı şirketlere iyi faaliyet ortamı sağlayacağını da vurguladı.

Trump'tan 500 milyar tehdidi

ABD Başkanı Donald Trump, Çin'den 34 milyar dolar tutarında ithalat için yeni gümrük tarifelerinin yürürlüğe girdiğini, iki hafta içinde 16 milyar dolar tutarında ithalat için de yeni tarifelerin uygulamaya sokulacağını bildirdi.

Air Force One uçağında gazetecilere açıklama yapan Trump, Pekin'in misillemelerine devam etmesi halinde 500 milyar doların üzerinde Çin malına yeni gümrük tarifeleri uygulamayı değerlendirdiklerini söyledi.

Trump gazetecilere yaptığı konuşmada, 'İlk olarak 34, iki hafta sonrasında 16 milyar dolar daha, sonra sizin de bildiğiniz gibi 200 milyar dolar askıda ve bu 200 milyar doların sonrasında askıda bekleyen 300 milyar dolar var' ifadelerini kullandı.

Dünya Ticaret Örgütü uyarıyor

Çin 2017'de yüzde 6.9 büyürken, bu yıl ise yüzde 6.5 seviyesinde büyümeyi hedefliyor.

Dünya Ticaret Örgütü ise çarşamba günü yaptığı açıklamada, tekrar ticaret alanında sınırlamalar getirilmesinin, toparlanma sürecine giren küresel ekonomiyi tehlike altına atacağı uyarısında bulundu.

Dünya Ticaret Örgütü dışında Uluslararası Para Fonu da (IMF) yaptığı son açıklamada ABD'nin başlattığı ticaret savaşının etkileri konusunda uyarıda bulundu.

ABD, Çin'in dışında rakip gördüğü AB'den yaptığı ithalata da ek vergiler getirmek için hazırlanıyor.'