Cumhuriyetin kuruluşunda, yapılan devrimlerin ve oluşturulmaya çalışılan modern toplumsal yapının önündeki önemli engellerden biri olarak görülerek, bertaraf edilmesinin gereği ve haklılığı bugün daha iyi anlaşılmış, insanımızı 'Allah ile aldatan' tehlikeli 'yol' lardır tarikatlar.

'Türkiye Cumhuriyeti, şeyhler, dervişler, mensuplar ülkesi olamaz!..' diyen kurucu irade, süreç içinde adım adım, sinsice, devlet anlayışında zayıflatılarak, yerine gerici, çıkarcı, tarikatçı anlayış egemen kılınmıştır. Ne yazık ki, bu yaklaşım giderek zehirli bir sarmaşık gibi bütün kamu kurumlarını ele geçirmiş; devletin ve toplumun kendi çıkarları doğrultusunda yeniden örgütlenmesi için oldukça önemli bir yol kat etmiştir.

FETÖ,ile de görülmüştür ki, amaçlarına erişmek için her türlü hırsızlık, yalan, kumpası yapan, bu süreçte siyasi iktidarla da ittifak içinde bulunarak devlete iyice yerleşen bu çıkar çetesi, ekonomik ve siyasi olarak iyice büyümüş; devleti tamamen ele geçirmeyi hayal edebilecek düzeyde gözünü karartarak, işbirlikçiler de bularak, kirli ve kanlı bir darbeye dahi kalkışabilmişlerdir.

Bu darbe girişiminin toplumsal faturası ağır olmuştur. Devlet kurumlarını bu yapıdan temizlemek amacıyla ülke iki yıldır OHAL koşullarında yönetilmektedir. Kurunun arasında yaş da yanar denilerek, kamuda bilinçli bir 'muhalif temizliği' de yaşanmıştır. Anayasa değişikliği, referandum ve seçimler bu olağanüstü koşullarda yapılarak, merkezi, teknokrat ve monolitik yanı ağır basan yeni bir yönetime geçilmiştir…

Türkiye'de pek çok tehlikeli tarikat var. Devlet, bu karanlık yapılardan 'Gülen ve Adnan Hoca' yı tasfiye ederken, toplum da bu örgütlerin kirli yüzünü henüz tanımaktadır . Geride, devlette yuvalanmaya çalışan, elinde büyük maddi güç bulunduran, onlarca tehlikeli karanlık tarikat daha pusuda beklemektedir. Bu yapılar, eğitim başta olmak üzere pek çok alanda gizli ve açık örgütlenmektedirler. Bu karanlık odaklara karşı, bütünlüklü bir mücadele verilmezse, çok uzak olmayan gelecekte, yeni 'FETÖ ve Adnan Hoca' lar toplumun başına bela olacaklardır…