Eğitimin pek çok sorunu bulunduğunu ve yeni kabinede, Milli Eğitim Bakanı olan Prof. Dr. Ziya Selçuk'tan, eğitimci kişiliği ve bu sorunlara vakıf olması nedeniyle, beklentilerin yüksek olduğunu yazmıştım.

Bakan Selçuk, basına yaptığı açıklamada,' hiçbir öğrencimiz hiçbir velimiz sürprizle karşılaşmayacak, , oyunun ortasında 'biz değiştirdik' demeyeceğiz' diyerek geçmiş dönemde yapboz tahtasına dönüşen uygulamalara göndermede bulundu.

Ülkemizde doğan her çocuk kaybedilmeyecek kadar değerlidir, dedi. Bu çocuklardan büyük bir bölümü eşitsiz koşullarda başlıyor hayata. Çoğu okul öncesi eğitimden yararlanamıyor. Parası olanlar özel ana okullarına, olmayanlar ise tarikat okullarına gitmek zorunda …

Uzlaşma önemli, herkesi dinleyeceğiz, öğretmenlere performans uygulaması da yapılmayacak, dedi bakan. Önemli elbette. Yönetici atamalarında tarafsız olunabilecek, bütün atananlar aynı merkezden olmayacak mı mesela. Mülakat (adam kayırma) ortadan kalkacak mı?..

Okulların, altyapı, program, istihdam, yönetim, vb. sorunlarını çözmeden yol almak da mümkün değil elbette. Bu alanlarda hangi çözümler üretilecek?..

Herhangi bir sınavın değiştirilmesi bir sistem değişikliği değil uygulama değişikliğidir diyerek sınav sisteminde bir düzenleme yapılabileceğinin sinyallerini de verdi. Eleme ve ezberciliğe dayalı sınavların kaldırılarak; yerine, yetenek, ilgi ve isteklerin de dikkate alınarak üst eğitim kurumlarına yerleştirmeyi esas alan yeni bir model geliştirmenin hedeflenmesi gerekiyor. Yoksa bu sistemin sorunlarını çözmek mümkün olmayacaktır. Eğitim sisteminin içinde bulunan, çok küçük bir azınlığın dışındaki herkes, rahatsız…

Yenilenerek dönüşeceğiz…

En geç iki ay içinde yaklaşık 3 yıllık bir program açıklayacağız. Diyeceğiz ki 'Bizim 3 yıl içindeki yol haritamız budur. Bize biraz zaman verin, diyen sayın bakandan eğitim-öğretimin bütün bileşenleri müjdeli haberler bekliyor.