Geçen hafta bir yılı geride bıraktık. Dünyanın ikinci en büyük spor organizasyonu olan 23. Yaz Deaflympics Oyunları'na şehrimiz ev sahipliği yapmıştı.96 Ülkeden , 5 Bini aşan sporcu , 8 bine yakın katılımcıyı 2017 yılının Temmuz ayında Samsun'da ağırlamıştık.

Hazırlıklar 2016 yılı son çeyreğinde başlamıştı. Bu organizasyonun ulaşım departmanında görev üstlenmiştim ekibimle birlikte. Olimpiyat sürecini yöneten koordinatörümüzün ilk toplantıda 'Her olimpiyatta en çok eleştiri ve memnuniyetsizlik alan bölümün ulaşım olduğunu' söylemesi bizim işin başında morallerimizin bozulmasına yol açmıştı.

Ofis çalışmaları ilgili departmanlarlarla koordineli sürüyordu. Gelecek sporcu ve teknik heyetin seyahat planlamaları yapılırken, antrenman ve müsabaka takvimine göre ulaşım aksiyon planları hazırlanıyordu. Gelecek olan sporcuların işitme engelli olmasından dolayı operasyon merkezimize akıllı telefonlar üzerinden görüntülü bağlanarak işaret diliyle ulaşımla ilgili sorunları aktarabilecekleri bir dijital altyapı ve uluslararası işaret dili bilen tercümanlarımızdan oluşan bir Çağrı Merkezi oluşturmuş ve bunu olimpiyata katılacak olan ülkelerin federasyonlarına duyurmuştuk.

Sporcu, Hakem, Gönüllü, Personel ve Medya Mensupları olmak üzere Olimpiyatlar kapsamında Samsun'da bulunan Yerli/Yabancı misafirlere ulaşım hizmeti Havuz Taksi Sistemi, Tahsisli Araçlar, Ring Otobüsleri ve Takım Otobüsleri olmak üzere 4 ayrı grupta planlama yapmıştık. 607 Araçtan oluşan ulaşım filosu olimpiyat süresince yaklaşık 390 bin km yol yapmıştı.

İlk Gün Kabus

Gözümüzde büyüttüğümüz , gelişmişliğe örnek gösterdiğimiz ülkelerin tam bir planlama fiyaskosu yaparak Samsun'a geliş programlarını değiştirmeleri , uçak seferlerindeki rötarlar , ulaşımda görev alan Samsun dışından gelen sürücülerin alışma süreci ilk günü tam bir kabusa çevirmişti. Bu riski planlama sürecinde gören ve tedbirini alan ekibimizin alternatif planı devreye sokması , sürücülere geceleyin verilen Samsun oryantasyonu ile bu kabusu atlatmayı başarmıştık.

Yenilikler

Olimpiyatlarda ilk kez havalimanında karşıladığımız misafirlerin bavul ve sportif eşyalarını ayrı kendilerini ayrı transfer ederek araçları efektif kullanmayı başarmıştık. Bavul ve eşyaları taşıyabilecek şekilde hazırlanmış araçlar ile misafirleri taşıyacak araçlar havaalanında beklerken gümrük çıkışında karşılama ekibimiz misafirleri karşılıyor , bavul ve eşyalarını kişiselleştirecek şekilde etiketleyerek araçlara alıyor , misafirleri ise ilk önce akreditasyon için Akreditasyon Merkezine devamında konaklama yerlerine gitmek üzere misafir araçlarına yerleştiriyordu. Misafirler ile bavul ve eşyaları konaklama yerlerinde tekrar bir araya gelerek teslim ediliyordu. Riskli bir o kadarda verimli olan bu uygulamayı profesyonel ve gönüllü ekip arkadaşlarımız başarıyla gerçekleştirmişti.

Görüntülü Ulaşım Çağrı Merkezi uygulaması yine olimpiyatta uygulanan bir yenilikti. Gençlik Spor Bakanlığımız ekiplerinin hazırlamış olduğu yazılım ve donanımla hazır hale getirilen Çağrı Merkezinde 7/24 uluslararası işaret dili bilen tercümanlarımız arayanlara yardımcı oluyordu. Misafirlerin son haftalarda ulaşım dışında pizza vb. isteklerine bile yardımcı oluyordu ekibimiz.

Üçüncü bir yeniliğimiz ise olimpiyat ulaşım departmanımızda hizmet sağlayan araçlarımızın operasyon merkezinden bir yazılım ile kontrol ederek güzergah ve servis planlarına göre hareket edip/etmediğinin takibi idi. Verimlilik açısından çok faydalı bir uygulama oldu.

Akılda Kalanlar

Olimpiyat oyunları süresince eminim ki çok farklı olaylar ve gelişmeler olmuştur. Benim aklımda kalanlar ; Samsun'un tüm kesimlerinin olimpiyatları sahiplenerek bize yakışır bir şekilde davranması, bir kırtasiyede İspanyol sporcu tarafından unutulan gözlüğünün konakladığı yerde kendisine ulaştırılması, Gokart tesislerinde işitme engelliler için özel tasarlanan işitme destek cihazını düşüren Litvanyalı oyuncuya konaklama yerinde cihazının teslim edilmesi, şehrimizde bulunan spor malzemeleri satışı yapan mağazalarının (AVM'ler ve Yabancılar Pazarı) olimpiyat sporcuları tarafından talan edilircesine alışveriş yapılması , Arjantin Futbol Takımının kendisine tahsis edilen aracı beğenmeyerek başka bir takıma ait aracı zor kullanarak sahiplenmesi ve sahilde zaman geçirirken ring araçlarımızın zamanını kaçıran sporcuları gecenin bir yarısında kendi araçlarımızla konaklama yerlerimize götürülmesi…

Olimpiyat süresince son transfer operasyonu olan Kenya Olimpiyat Kafilesinin hava limanı transferini yaptıktan sonra derin bir nefes almıştık. Operasyon sürecinde herhangi bir kaza ve yaralanmanın yaşanmayışı ise mutluluk kaynağımızdı. Şehrimizde dünyanın ikinci büyük organizasyonuna ev sahipliği yapma sınavımızın yansımasını öğrenebilmek için Uluslararası İşitme Engelliler Spor Komitesi (ICSD) Başkanı Valery Rukhledev'in açıklamalarına kilitlenmiştik.

"… Çok güzel oyunlar izledik. Bu süreçte Türkiye'nin emniyeti, polisi, gönüllüleri ve katılımcıları bu konuda çok yardımcı oldu. Ulaşımdan, konaklamaya ve tercümanlık hizmetine kadar bizlere yardımcı olup güzel vakit geçirmemizi sağladılar. Bu durum dünyaya, Türkiye'nin böyle büyük organizasyonları yapabileceğini gösteriyor. Avustralya'da düzenlenen 2005 oyunlarını çok beğendiğini ve o zaman "Bundan daha iyi bir olimpiyat olabilir mi?" diye kendine sorduğunu . Türkiye'ye gelince çok büyük şaşkınlık yaşadım. Türkiye ve Samsun bu beğeniyi daha da yükseltti…" diye konuşan Valery Rukhledev hepimizin yorgunluğunu almıştı.

Bizim ve Samsun için ciddi bir deneyim ve kazanım oldu 23. Yaz Deaflympics Oyunları.

Sağlıcakla

Kadir GÜRKAN